Sveriges populäraste hundraser

Det är vanligt att ha hund som husdjur i Sverige. De tre populäraste hundraserna i Sverige är labrador retriever, schäfer och golden retriever.

 

Husdjur är en stor del av våra liv idag. Men det är hunden brukar sägas vara människans bästa vän. Enligt en undersökning från Novus finns det nästan 900 000 hundar i Sverige. Och hundarna blir också äldre för att vi tar bättre hand om dem.

 

– Hunden är inte längre ett sällskapsdjur, utan den är en familjemedlem. Och en familjemedlem vill man skämma bort med det bästa: med veterinärvård, kost och andra attiraljer. Det gör att många också ser oss som en presumtiv målgrupp, säger Hans Rosenberg som jobbar på Svenska kennelklubben.

 

Det finns många olika sorters hundraser. Olika hundraser är olika populära i Sverige. Den populäraste hundrasen i Sverige är labrador retriever. Schäfer ligger tvåa och familjehunden golden retriever kommer trea.

 

Fördjupning

 

 

Hundens historia

En varghund

Hundar har sitt ursprung i den vilda vargen. Dagens hundar har utvecklats från vargen i mer än 100 000 år. Men dagens hund har fortfarande drag från den vilda vargen i sig. Hundar är flockdjur, precis som vi människor och som vargar.

 

Hunden och människan

En liten tjej och en brun hund

 

Hunden har varit en viktig del i människans utveckling. Människor har använt hundar som hjälp för många olika saker. Bönder och herdar och har använt hundar för att hålla koll och skydda sina djur. Människan har också tagit hjälp av hunden för att jaga, både stora och små djur.

 

Hundens sinnen

En vit hund som luktar i luften

Hundar har mycket bättre lukt och hörsel än vad vi människor har. Vi människor har ungefär 5 miljoner luktsinnesceller som vi känner lukter med, medan hundar har över 200 miljoner. Det är ungefär som om vårt luktsinne vore lika stort som ett frimärke, så är hundens luktsinne lika stort som en fotbollsplan.

 

Hunden idag

En polis och en hund

Idag används hunden för många olika saker. Hundar är inte bara populära husdjur utan kan hjälpa oss i vardagen. Hundar jobbar med poliser för att hitta människor och saker, som till exempel sprängämnen. De kan även hjälpa blinda människor genom att vara deras ledhund.