Ny väcknings-app för pigga morgnar

Karlstads universitet har gjort en app för att få sina elever att sluta snooza. De hoppas att det kommer göra eleverna piggare i skolan.

 

Att ligga och dra sig i sängen och låta alarmet ringa flera gånger på morgonen kallas att snooza. Det är det engelska ordet för att ta en tupplur.

 

Vissa tycker att det är väldigt svårt att vakna på morgonen och vill gärna ligga kvar och sova lite extra. Vissa sätter flera alarm på morgonen så de får flera chanser att vakna och stiga upp.

 

Nu har Karlstads universitet gjort en app för att få sina elever att sluta snooza. De hoppas att det kommer göra eleverna piggare i skolan.

 

Alarmet ringer som ett vanligt alarm, men det går inte att stänga av det genom att trycka på en knapp. För att stänga av alarmet måste du svara på en fråga.

 

Enligt forskare är det bättre att vakna och stiga upp direkt, än att ligga och dra sig. Om du stiger upp direkt på morgonen blir du piggare.

 

– Ju fortare man väcker sin hjärna, desto bättre blir dagen, säger Arvid Dahlgren som är kommunikationschef på Karlstads universitet till SVT nyheter.