Många hämtar inte sina paket

Från 1 mars kostar det att hämta ut paket som har kommit från länder utanför EU. Det har fått många att inte hämta ut sina paket alls.

 

Postnord är ett företag som levererar brev och paket i Sverige. Från 1 mars i år tar Postnord betalt för alla paket som kommer från länder utanför EU. Nu kostar det 75 kronor att hämta sådana paket. Du läsa mer i MiniBladets artikel Paket från Kina blir dyrare.

 

Sedan Postnord har börjat ta betalt för paketen, är det många som valt att inte hämta sina paket alls. De paket som inte hämtas får Postnord ta hand om. På Postnords lager i Örebro finns det just nu 400 000 paket som ingen har hämtat ut.

 

De flesta paketen kommer från Kina. Och nu ska alla paketen skickas tillbaka till det land som de kommer från.

 

– Vi är en del i en internationell överenskommelse som säger att om man får en vara som kommer från ett annat land  och som inte hämtas ut så ska den skicka tillbaka till det landet, säger Thomas Backteman till SVT. Han jobbar på Postnord.