Tips för att slänga mindre mat

Julbord

Vi slänger mycket av den goda maten under julen och nyårsafton.

När vi firar jul och nyår äter vi väldigt mycket god mat. Men en stor del av maten slängs. Det kallas för matsvinn. Men det finns saker som din familj kan göra så att maten inte slängs i onödan.

 

Att slänga mat är inte bra för klimatet. När fabrikerna gör maten så släpper de ut koldioxid. Om vi inte äter maten så är det extra dåligt för miljön.

 

Över hela världen gör vi 30 procent mer mat än vi behöver. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att ta vara på maten i stället för att slänga den.

 

På Karlstad universitet har de forskat om hur vi kan göra för att slänga mindre mat. Problemet med maten under jul och nyår är att vi ofta dukar upp en massa olika maträtter, en så kallad buffé.

 

Nu börjar julborden få mer och mer grönsaker, eftersom många människor äter mindre kött på grund av deras hälsa eller för miljön.

– Ur ett klimatperspektiv är det värre att slänga produkter som krävt mer resurser för att framställas, till exempel kött och mejeriprodukter, säger Helén Williams på Karlstad universitet.

 

Här kommer fyra tips för att slänga mindre mat under helgerna:

1. Mindre mat
Gör varje rätt lite mindre eller gör några rätter mindre än vanligt.

 

2. Kyl maten snabbt
Så fort ni slutat äta är det viktigt att kyla ner maten som blivit över.

 

3. Låt gästerna ta med sig hem
Innan ni vinkar av era gäster kan ni se till att de får lite mat med sig hem som de kan äta dagen efter.

 

4. Frys in
Mycket av det vi äter under jul och nyår går att frysa in. Prinskorv, köttbullar och potatis kan bli en god pyttipanna 2020.

 

 

Fundera och diskutera

  1. Tror du att din familj skulle kunna slänga mindre mat?

2. Vad tycker du bäst om att äta över jul och nyår?

3. Vad ska du hitta på över jullovet?

När vi firar jul och nyår
gör vi väldigt mycket mat.
Men vi äter inte all mat
som vi har lagat. 

 

Istället slänger vi ganska mycket mat.
Det kallas för matsvinn.
Det är inte bra för klimatet
att slänga så mycket mat. 

 

Här kommer lite tips
för att slänga mindre mat.

 

  1. Gör lite mindre mat. 
  2. Kyl maten snabbt när ni är färdiga
    så att ni kan äta den dagen efter. 
  3. Låt gästerna ta med sig mat hem. 
  4. Frys in.
    Korven och potatisen
    kan bli pyttipanna 2020.