Skapa en bok

För tredje året i rad höll organisationen Framtidsfrön i satsningen ”Skapa en bok”. I år var det deltagarrekord när hela 250 elever från Värmland ägnat hösten åt att skriva och nu fick möjlighet att visa upp sitt resultat på Värmlands bokfestival.

 

Klass 4 på sceneen på bokfestivalen
En av de medverkande klasserna var årskurs 4 från Bjurtjärns skola i Storfors, som också fick den stora äran att inviga hela bokfestivalen och berätta om sin bok uppe från scenen.
Foto Eva Wiklund

 

Hela nio grundskoleklasser –  från Karlstad, Storfors, Hagfors, Kil och Årjäng – hade skapat böcker utifrån temat ”Fantasi” som sedan tryckts upp till riktiga böcker av ett boktryckeri. På Värmlands bokfestival sålde de sina böcker

 

Klasserna är på kick-off till skapa en bok
Klasserna hade kickoff på Nöjesfabriken för projektet Skapa en bok, där konstnären Marcus-Gunnar Pettersson var och inspirerade barnen till att använda sin fantasi. Fotograf Mattias Walan.

 

Framtidsfrön är en idéell organisation som arbetar för att främja samverkan mellan klassrum och omvärld genom ett entreprenöriellt förhållningssätt.

 

 Genom att vara bryggan mellan klassrummet och omvärlden vill vi bidra till att elever möter omvärlden med självförtroende och med de förmågor som yrkeslivet efterfrågar idag

 Vi arbetar helt enkelt med att försöka hjälpa till att hitta elevernas egna drivkraft och motivation till att gå i skolan. Vi tror att vi vuxna i skolans värld, genom att arbeta med att få skolan mer ”på riktigt” på olika sätt, kan hjälpa eleverna att få svar på frågan ”Varför ska vi lära oss det här?”. Därför håller vi både workshops och utbildningar med både elever och lärare och arrangerar olika projekt tillsammans med omvärlden, där eleverna får jobba med projekt som har betydelse även för andra utanför skolans väggar. Det kan vara allt från att sända liveradio till att hjälpa företag med att hitta lösningar på konkreta problem.

 

Projektet Skapa en bok har sin utgångspunkt i att Värmlands bokfestival ville hitta sätt att engagera barn och unga mer i festivalen och tillsammans med Framtidsfrön växte idén till Skapa en bok fram. Det här året har vi deltagarrekord då hela 250 elever, fördelat på nio klasser, har ägnat hösten åt författarskapet. Nio grundskoleklasser från Karlstad, Storfors, Hagfors, Kil och Årjäng har skapat böcker utifrån temat Fantasi. De här böckerna har sedan tryckts upp på ett riktigt boktryckeri och eleverna fick visa upp och sälja dem på Värmlands bokfestival.

 

Skapa en bok är ett ypperligt exempel på Framtidsfröns arbetssätt, då eleverna kan skapa böckerna inom ramen för flera olika skolämnen och därigenom kan se ämnena som en väv av kunskap snarare än som separata stuprör av kunnande. Det ger också eleverna input utifrån omvärlden. Dels under själva bokfestivalen, där de får träffa både besökare och författare av alla de slag, dels på kickoffen, där de får inspiration från både konstnärer och marknadsförare, samt också under tiden de arbetat med boken, där de har haft kontakt med ett förlag och fått se de olika delarna i arbetsprocessen med att ge ut en bok.

 

Läs mer om Framtidsfrön.

 

Melvin Bengtsson, Lowisa Andersson, Disa Thor
Eleverna i klass 4 från Bjurtjärns skola i Storfors visar stolta upp boken Läs på egen risk med 12 läskiga berättelser.

 

Klass 4 från Bjurtjärns skola var en av de medverkande klasserna. Läraren, Marion Jegefalk Björn, är otroligt stolt över eleverna hur de genomfört projektet. Hon berättar att det har varit deras projekt från början till slut och att de har fattat många beslut om exempelvis typsnitt, rubriker, framsida och innehållsförteckning. Det har viktigt att allt ska vara riktigt och att det ska se snyggt ut.

 

SE FILMER FRÅN Projektet:

Intervju med eleven Lowisa Andersson från Bjurtjärns skola i Storfors som berättar om hur det har varit att arbeta med projektet och att skriva en bok.

 

Intervju med läraren Marion Jegefalk Björn  från Bjurtjärns skola i Storfors .

 

Läs mer om klassen som skrivit en bok när de deltog på Värmlands bokfestival.

Fler Tips!