Maria Dufva
Foto: Pernilla Pettersson

Maria Dufva om barn på nätet

De allt mer populära onlinespelen, såsom Fortnite, väcker oroliga funderingar hos många föräldrar. MiniBladet har intervjuat Maria Dufva, kriminolog och expert på brott mot barn på nätet.

Vad har du för råd till de föräldrar som är oroliga för att deras barn spelar onlinespel och träffar personer på nätet som de inte egentligen vet vilka de är?

– Till att börja med vill jag ge den enda fungerande och den enda viktiga frågan alla föräldrar bör ställa sig ”Är det här bra för mitt barn?”.

Att spela kan påverka barnen negativt på flera sätt genom till exempel stillasittandet, att barnen väljer skärm framför sömn och att de kommer i kontakt med alla möjliga människor via nätet. Det är klart att de kan träffa sina bästa kompisar via spelet men även andra. Förövare kommer i kontakt med barn där barn vistas, i detta fall onlinespel.

 

Idag spelar barn med en mängd andra barn över nätet och vissa barn vill inte ”svika” de andra i spelet om de inte själva sitter exakt samma tider eller lika länge vid spelet som medspelarna. Har du några tankar på hur man kan hantera detta som förälder?

– Det är klart att det kan vara så men samtidigt är vi människor som behöver äta, sova och träna fysiskt afk, det vill säga away from keyboard. Många familjer hamnar i en spiral där de inte äter middag tillsammans alls eller att de knappt pratar med varandra. Det är oerhört viktigt att vårda även det som är mellanmänskliga friskfaktorer, att umgås, prata och socialisera även i den fysiska världen. Problemet blir givetvis ännu större om barn spelar med andra i andra tidszoner vilket gör att många barn redan från årskurs sju och uppåt sover kanske fyra timmar per natt. Det är föräldrarnas ansvar och barnen måste ha fungerande regler kring detta. Skärmars dragningskraft är enorm oavsett ålder och könstillhörighet. Vi är människor som ska använda tekniken på bästa sätt för oss. Tiden med en skärm i handen ska inte förstöra.

 

Vad skulle du säga är de största farorna för barn på nätet och hur undkommer man dem?

– De grövsta brotten är när en främmande person genom grooming kommer i kontakt med barn och domarna ligger numer på grov våldtäkt mot barn även om förövaren aldrig har varit i närheten av barnen, utan förmått dem att utföra övergreppen på sig själv och sända live, filma eller fotografera och skicka till förövaren. Jag anser att hatet kan vara minst lika illa, det beror på omfattning och mottagaren. Att se hur andra kommenterar hatet och kanske trycker på gilla-knappen kan vara förödande för många.

Samtidigt är det många barn som redan från årskurs fyra berättar om hur obehagligt de tycker det är när främmande personer eller personer de känner skickar könsbilder eller tjatar om att få nakenbilder på barnet.

 

Har du några verktyg eller råd för hur man som familj bäst lyckas skapa ett hälsosamt förhållningssätt till onlinespel och skärmtid?

– Jag tror inte på tekniska lösningar utan önskar att alla familjer skulle klara detta genom samtal och diskussioner. Men så är inte verkligheten. Så jag tänker på olika appar som reglerar skärmtiden som till exempel ourpact. Många barn vittnar om att det är föräldrarna som sitter som fastnaglade vid sin skärm. Så detta gäller alla i familjen.

 

Fortnite, som är ett populärt onlinespel, har en åldergräns på tolv år men det är väldigt många barn under tolv år som spelar. Hur tycker du att man som förälder ska förhålla sig till åldersgränser?

– Det är viktigt att hålla sig till åldersgränser vad gäller spel, filmer och sociala medier. Men det är oerhört svårt om ”alla andra” spelar eller har snapchat och inte jag. Det viktigaste är att verkligen vara insatt och vårda relationen så att barnet, utan att tveka, alltid kan vända sig till sina viktiga vuxna om eller när något skulle hända.

 

2018-11-23

Fler Artiklar