Sandra Leiknes är MiniBladets kändis i november 2019

Sandra Leiknes

Sandra Leiknes

Del 3. Gå nära och gör jobbiga läten

Sandra Leiknes är Lisebergs egna skräckproducent. Hon blir lycklig över att möta besökare som blir skrämda och som dessutom blir glada av att bli skrämda. 

 

– Det finns ett rum inne i Zombiehuset med en dörr som leder direkt ut till utsidan. För några år sen stod jag utanför den dörren och då var det en zombie som öppnade dörren för några killar som var så rädda att de trillade ut. De låg på marken och grät. Jag gick fram och tog hand om dem och de sa ”det här var det värsta vi har varit med om i hela våra liv”. 

 

Kort därefter såg Sandra hur de blev tuffare ute i Distrikt Z med zombies utanför och sen på kvällen gick de turen om och om igen. 

 

– De tyckte det var det roligaste de hade gjort. Och det är ju för dem man gör det tycker jag. Då har de ju verkligen överkommit sina rädslor och hittat något som är roligt. Det är ju fantastiskt kul, säger Sandra. 

 

Sandra berättar att skådespelarna får order om att de måste skrämma hela gruppen. Men ibland kan det ju hjälpa gruppen om man satsar på nån som är väldigt bra på att bli rädd. Så visst riktar de ibland in sig på någon särskild som ser extra rädd ut. Men hur skräms man bäst då?

 

– Gå nära och gör jobbiga läten i nacken. Det är otäckt. Sen klassikern, gömma sig och hoppa fram är alltid bra.

 

Sandras skräckteam jobbar mycket med alla olika sinnen. Ljud är en central grej. Det finns nåt som heter infinity tone – evighetston. Det är som en ton som låter som att den långsamt blir starkare hela tiden, men i själva verket är den hela tiden densamma. Ett sånt ljud blir som en inbyggd stress. Om man tittar på nåt läskig på tv så kan man ju ta bort ljudet och då märker man att det inte är så läskigt längre. 

 

– Ljudet är otroligt viktigt till alla upplevelser. Men vi jobbar också med doft. Till exempel på vinden så luktar det mögel och gammalt för vi är på en vind. Det är alltså inte riktigt mögel utan det finns företag som skapar artificiella dofter av alla möjliga slag, säger Sandra.

Del 2. Zombies, vampyrer och allt!

Skräckproducenten Sandra Leiknes var från första början mest inne på sci-fi och fantasy. Sen kom hon in på zombies och vampyrer, därefter skräck.

 

– Jag gillar det här med fantasivärldar. Det som är unikt med skräck på nöjesparker är att man får möta sina värsta rädslor och efteråt har man kanske samma känslor som när man hoppat ut genom ett flygplan med en fallskärm och känner ”jag klarade det”. Samtidigt som det är helt tryggt och säkert. Det tycker jag är roligt att jobba med, säger Sandra.

 

Sandra tycker det roliga är att skräck är så individuellt. Det som någon är rädd för är kanske inte en annan rädd för.

 

– Jag gillar cirkustemat. Men jag tycker inte det är läskigt, det är roligt att jobba med. Och jag gillar ju zombies, lite fånigt men jag gillar det. Fast jag gillar ju allt, jag är störd.

 

Sandras starkaste upplevelse var när hon var elva, tolv år och enligt henne själv jättefeg. Hon tyckte att allt som hade med skräck att göra var jätteläskigt och hennes äldre kusiner tvingade henne att kolla på skräckfilm.

 

– Jag kunde inte sova på månader efteråt. Jag kommer aldrig att glömma det. Men sen hände nåt och jag började gilla det istället.

Del 1.  ”Det är skitroligt att skrämmas” 

Sandra Leiknes kallas för skräckproducent. Hon planerar och utvecklar skräckhusen och skräckområdena på Liseberg i Göteborg.

– Egentligen är jag producent så jag jobbar framför allt med Halloween men även med jul- och isshowen, så lite vackra saker också, säger Sandra.

 

Hon har jobbat på Liseberg sedan 2003. Hon har jobbat med underhållning hela sitt liv. Som producent, regissör och dansare. Men redan sommaren 1998 fick hon jobba som spöke på skräckhuset Hotell Gasten på Liseberg.

– Det är skitroligt att skrämmas. När de blir så rädda att de blir helt knäckta då får man lite dåligt samvete men någonstans så blir det också som ett bra bevis på att vi gör ett bra jobb. Samtidigt tar vi ju hand om dem, säger Sandra.

 

Det har varit folk som svimmat när de gått vandringarna. Sandra berättar att folk reagerar väldigt olika när de är på väg att svimma. Vissa blir bara tysta och vita och skärrade. Andra skriker att de vill ut.

– Vi försöker ju att hantera det innan det händer. Jag skulle vilja säga att för i tiden var det mycket mer vanligt att det gick så långt. Nu har vi lärt oss att identifiera tecknen.

 

Om de blir så rädda så har alla som arbetar där en inövad plan i hur de tar hand om det. Så nu känner Sandra sig trygg i den delen av skräckupplevelsen.

– Men det är fruktansvärt roligt att skrämma folk. När de blir såhär att de gråter och skrattar samtidigt, det är den bästa reaktionen. ”Jag vill inte mer, jag vill inte mer, fast jo, lite till”, säger Sandra.

 

 

Nanna Munthe Salemark

 

Sandra Leiknes är MiniBladets kändis i november 2019

Sandra Leiknes

Sandra Leiknes

Del 3. Gå nära och gör jobbiga läten

Sandra Leiknes är skräckproducent på Liseberg.
Hon jobbar med att skrämma folk.
Hon tycker det är roligt
när människor gillar att bli skrämda.

 

För ett par år sen var det några killar
som blev väldigt rädda efter de gått i Zombiehuset.
Men på kvällen kom samma killar dit igen
och nu skrattade det och tyckte det var roligt.

 

Sånt tycker Sandra är kul.
De visar att killarna har överkommit
sina rädslor och nu bara tycker det är roligt.

 

Ett bra knep för att skrämas
är att gå bakom någon och göra jobbiga ljud.
Men andra sinnen är också viktiga.
Till exempel lukt.

 

På vinden i skräckhuset på Liseberg
luktar det ganska äckligt.
Det är för att det ska föreställa
en gammal vind så folk blir mer rädda.

 

 

Del 2. Zombies, vampyrer och allt!

Sandra Leiknes är månadens kändis i MiniBladet.
Hon jobbar på Liseberg
som skräckproducent.
Det betyder att hon jobbar med skräckhuset där.

 

Men Sandra har inte alltid varit förtjust
i läskiga saker.
Från början var hon mest intresserad
av fantasy och sci-fi.

 

Sen blev hon mer och mer intresserad
av zombies och vampyrer.
Och till sist började hon gilla
allt som har med skräck att göra.

 

Sandra minns att när hon var liten
var hon väldigt rädd för skräckfilmer.
Men en gång tittade hon på en skräckfilm i alla fall.
Sen var hon jätterädd och kunde inte sova
på flera månader efteråt.

 

Del 1.  ”Det är skitroligt att skrämmas” 

Månadens kändis i MiniBladet
heter Sandra Leiknes.
Hon jobbar med skräckhuset
på Liseberg i Göteborg.

 

Sandra är producent.

Det betyder att hon planerar
hur skräckområdena ska vara.

 

Sandra har jobbat på Liseberg sen 2003.
Men hon har jobbat med underhållning
hela sitt liv.

 

Sandra tycker att det är roligt
att skrämma folk.
Det roligaste tycker hon är
när de skrattar och gråter på samma gång.

 

Men hon säger också att
man måste vara försiktigt.
Det är inte kul om folk
blir för rädda.