Val 2018

Nej till Ulf Kristersson som statsminister

Riksdagen har röstat nej till att Moderaternas ledare Ulf Kristersson ska bli statsminister. 

 

I riksdagen bestämmer olika partier hur Sverige ska styras. En talman är den som leder arbetet i riksdagen. Därför är talmannen viktig för riksdagen.

 

Just nu håller de olika riksdagspartierna på att bestämma hur regeringen ska se ut och vem det är som ska bli statsminister. Talmannen föreslog att Moderaternas ledare, Ulf Kristersson, skulle bli statsminister.

 

Men riksdagens ledamöter röstade nej till det. Ledamöter är personer som representerar de olika politiska partierna i riksdagen. 154 ledamöter röstade ja och 195 röstade nej. Så det är fortfarande inte bestämt vem som ska bli statsminister.

 

Det här är första gången som riksdagen röstade nej till talmannens förslag om vem som ska vara statsminister.