Gillar du inte brysselkål? Då är du nog en supersmakare

brysselkål

En supersmakare är känslig för bittra smaker och brukar inte gilla brysselkål.

Supersmakare

Det här brukar en supersmakare inte tycka om: broccoli, brysselkål och mörk choklad.

En fjärdedel av Sveriges befolkning är extra känsliga för smaker. Forskarna kallar dem supersmakare. Supersmakarnas känslighet är ärftlig och går vidare från generation till generation.

 

All människor har en gen som känner av bittra smaker – som till exempel brysselkål och broccoli. Men en fjärdedel av befolkningen har två kopior av en gen som kallas AVI. Det gör att deras mat smakar extra bittert jämfört med andra som inte har genen. Forskarna kallar de här människorna för supersmakare.

 

Men ju äldre vi blir desto mindre känsliga är vi för smaker. Även supersmakarnas känslighet minskar med åren.
– Barn är mer känsliga för det bittra. Ju äldre vi blir, desto mindre känsliga blir vi, säger Johan Lundström, professor på Karolinska institutet, till SVT.

 

Jennifer L. Smith forskar vid University of Kentucky School of Medicine I USA. Hon menar att det är viktigt att vi vet hur patienter på sjukhus upplever maten. Om de får i sig mat som de tycker om kommer de att äta mer. Då får de också i sig rätt mängd näring.

 

 

Fundera och diskutera:

  1. Känner du någon som verkar vara en supersmakare? Hur då?
  2. Vilka grönsaker tycker du om?
  3. Vilken maträtt skulle du ta med dig till en öde ö om du bara fick välja en?

Vissa människor är mer känsliga
för vissa smaker.
Till exempel är barn mer känsliga
för saker som smakar bittert.

 

Men vissa människor är känsliga för
bittra smaker även när de blir vuxna.
De människorna brukar kallas supersmakare.

 

En supersmakare har en gen
som gör att de känner bittra smaker mer än andra.
Genen kallas för AVI.
Ungefär en fjärdedel av befolkningen
har den genen.

 

Det är viktigt att veta hur olika människor
upplever olika smaker.
Till exempel om någon är på sjukhus
måste man veta vilken mat den personen ska äta
så att den kan bli frisk snabbare.

 

Fundera och diskutera:

  1. Känner du någon som verkar vara en supersmakare? Hur då?
  2. Vilka grönsaker tycker du om?
  3. Vilken maträtt skulle du ta med dig till en öde ö om du bara fick välja en?