Norska barn ska använda mer handsprit och mindre tvål

Någon som tar handsprit

Handsprit är snällare mot huden än tvål.

Många norska barn har fått problem med såriga händer och eksem efter att ha tvättat dem så ofta med tvål. Nu säger Folkehelseinstituttet att barnen ska använda mer handsprit eftersom det är snällare mot huden. 

 

Vi måste tvätta händerna ofta för att hindra spridningen av coronaviruset. Men när vi tvättar händerna hela tiden så blir de också uttorkade. Och om vi får eksem på våra händer så kan det faktiskt öka spridningen av viruset.

 

Därför att har nu Folkehelseinstituttet bestämt sig för att ändra sina rekommendationer något. Folkehelseinstituttet är Norges motsvarighet till svenska Folkhälsomyndigheten.

 

Så länge händerna inte är smutsiga ska norska barn använda handsprit i stället för tvål. Men efter toalettbesöket och innan de kommer till skolan ska de fortfarande tvätta händerna med tvål. Det finns ingen poäng att använda både tvål och handsprit.

 

Psoriasis- och eksemförbundet i Norge har bett skolorna att köpa in parfymfri tvål eftersom det är snällare mot huden.

– Vi har fått återkoppling om att barn och unga har fått problem med torra händer nu när det är så stor fokus på handhygienen. Det är viktigt att barn, elever och skolanställda fortsätter att ha rena händer, säger Line Vold, avdelningschef på Folkehelseinstituttet, till Aftenposten.

Det är viktigt att hålla händerna rena
nu i coronatider.
Men när man tvättar händerna med tvål ofta
kan de lätt bli torra.

 

Det är inte heller bra att händerna blir torra.
Då kan de bli såriga.
I Norge rekommenderas därför barn
att tvätta händerna med handsprit istället för tvål.

 

I Norge säger man också
att det är bättre att använda parfymfri tvål.
Den är snällare mot huden
och gör inte huden lika torr.