16-årig gymnast bland de bästa i världen

Jennifer Williams tävlar i gymnastik-VM

Jennifer Williams tävlar för Sverige i gymnastik-VM. Foto: Filippo Tomasi.

Jennifer Williams är 16 år och bland de bästa i världen på gymnastik. Under torsdagen ska hon tävla för Sverige i finalen i gymnastik-VM.Den här veckan pågår gymnastik-VM i Japan. Under måndagen och tisdagen har 58 kvinnliga gymnaster från flera länder tävlat om vilka som ska gå vidare till final.Tävlingen inför VM-finalen kallas för kval. Att kvala betyder att man tävlar om vilka som ska gå vidare till final.Inför kvalet har olika experter gissat på vilka gymnaster de trodde skulle gå vidare till final. Men det var ingen som trodde att 16-åriga Jennifer Williams skulle klara det. Men hon överraskande experterna och fick en av de 24 finalplatserna.

– Jättespännande och kul. Det var definitivt inget som jag hade räknat med, säger Jennifer Williams till SVT Sport.Jennifer Williams kommer från Eskilstuna och fyllde 16 år för lite mer än en vecka sedan. Det är första gången hon tävlar i ett VM.Det är också första gången en svenska kvalat in till mångkampsfinalen i gymnastik-VM. Hittills har bara två svenska gymnaster nått finalen på ett VM. Det är Veronica Wagner och Jonna Adlerteg. Jennifer Williams blir därför den tredje svenska gymnasten i historien att tävla i en VM-final.

– Jag visste inte hur motståndet i kvalet skulle se ut, och visste inte hur nivån skulle vara. Jag började lite svajigt med ett fall, men jag ryckte upp mig och det känns jättekul att få den här möjligheten, säger Jennifer Williams till SVT Sport.Finalen i gymnastik-VM är på torsdag.

Just nu är det gymnastik-VM.
Gymnastik-VM är i Japan i år.
Idag, torsdag, är det final i gymnastik-VM.
Där ska Jennifer Williams från Sverige tävla.

 

Jennifer Williams blev klar för finalen
efter att hon hade kvalat in.
Kvalet är ungefär som en tävling
om att få vara med i finalen.

 

Det är väldigt ovanligt att en svensk
får vara med i finalen i ett gymnastik-VM.
Bara två andra svenska kvinnliga gymnaster
har varit med i en final i gymnastik-VM förut.

 

Jennifer Williams säger att det känns jättekul
att få vara med i finalen.

– Jag började lite svajigt med ett fall, men jag ryckte upp mig,
säger Jennifer om när hon kvalade.