tips: Så påverkas barn av stress42 barn i åldrarna tio till tolv år berättar hur stress känns i en ny studie som Alexandra Warghoff och Sara Persson gjort vid Högskolan Kristianstad.

 

Vad är det som gör barn stressade? Vad tänker barn när de hör ordet stress? Sådana tankar och frågor ville distriktssköterskestudenterna Alexandra Warghoff och Sara Persson undersöka i sitt examensarbete. 

 

Barnen fick sitta i mindre grupper och samtala om vad ordet stress betyder för dem. Ord som dök upp i samtalen var ”irritation”, ”nervositet” och ”att kroppen skakar”. 

 

Ett barn beskrev stress så här: ”Om du är stressad är du liksom väldigt trött. Du vill inte prata med någon. Bara göra det du måste göra.”

 

Barnen tyckte att källan till stress oftast var relationen till kompisar.

– Vänskap var väldigt viktigt och om man hade bråkat med en vän, eller kände sig utanför, så kunde det bli jobbigt och stressande, säger Alexandra Warghoff i en artikel om studien på forskning.se. 

 

Det blev också tydligt i studien att föräldrarnas stress smittade av sig på barnen. 

”När mamma och pappa är stressade och irriterade känns det som att det är mitt fel”, sa ett av barnen.

 

En tredje sak som bidrog till stress var prestationskraven i skolan, som läxor, prov och betyg.

 

Men barnen tyckte också det kunde finnas fördelar med stress, som till exempel att de arbetar effektivt med sin läxa eller kommer i tid till skolan.

 

Studien har gjorts inom forskningsprojektet Stress, smärta och läkemedelsanvändning hos ungdomar vid Högskolan Kristianstad. Resultatet av studien publicerades som en artikel i International Journal of Environmental Research and Public Health.

Fler Tips!