Reporterskola

Sydsvenskan: Boksläpp på Rosengårdsskolan

Redaktionen Rosenbladet på Rosengårdsskolan.

 

Bokprojektet på Rosengårdsskolan är ett samarbete med författaren Emma Karinsdotter. En av skribenterna är minireportern Ola Jayab. Hon bad Emma ställa upp på en intervju.

 

Vad fick dig att vilja göra en bok tillsammans med oss?
– För att ni frågade och det tycker jag var modigt gjort. Att ni ville skriva en bok – då ville jag jättegärna vara med och hjälpa till.

 

Kände du att det var svårt?
– Hehe nja, det var ju mest ni som fick skriva och kämpa! Jag är så impad att ni skrev och skrev om och fortsatte jobba med texterna. Att skriva är en uthållighetssport. Men ibland var det stressiga dagar för Elisabeth, Anders och mig som skulle korrekturläsa alla texter.

 

Brukar du ha dåliga dagar, och i så fall vad gör du då?
– Ja ibland, och det tror jag alla har. Ibland låter jag en dålig dag bara vara en dålig dag, för jag vet att det kommer bättre dagar sen. Ibland så tar jag en varm dusch, gör lite yoga, tittar på klipp på internet med gulliga kaniner, ringer en kompis, läser dikter eller går ut på stan och kollar på gulliga hundar. Det är mina bästa tips. Särskilt glada hundar är roliga att titta på. Taxar till exempel – hur kan dom vara så glada nästan jämt?

 

Vilka svårigheter uppstår när du skriver en bok?
– Ibland kör jag fast, eller så tycker jag att allt jag skriver blir dåligt. Men då försöker jag påminna mig om att först måste det bli nån text överhuvudtaget, jag måste skriva den, jag kan inte bara sudda bort utan jag behöver fortsätta. Och först då, när jag fortsätter skriva, kan jag göra texten bättre. Det handlar om att våga försöka. Och att försöka roa mig själv när jag skriver.

 

Hur är en typisk bra dag för dig?
– Att ligga på en klippa och lyssna på havet, ha en bra bok och någon jag tycker mycket om som sällskap. Att inte ha bråttom.

 

Författaren Emma Karinsdotter debuterade 2017 med barnboken Lisbet och Sambakungen. Foto: Julia Lindemalm

 

Förutom Emma Karinsdotter vill jag också tacka mina lärare Anna Duncansson och Sofie Nilsson som hjälpte oss få färdigt vår bok. Jag vill även tacka vår skolbibliotekarie Elisabet och vår biblioteksassistent Anders som har gjort ett fantastiskt jobb. Men framför allt vill jag tacka mina kamrater som stöttat och hjälpt varandra.

 

Text: Ola Jayab, Rosengårdsskolan, Malmö