Reporterskola

PT: Coronakalas

Linn och Julia

Här ser vi tvillingarna, Julia sitter på Linns axlar.

Under coronatider är det många som måste ställa in sina kalas. Linn och Julia har en plan för det hela, ett onlinekalas. Detta för att så många som möjligt ska kunna fira dem.

Nu när coronaviruset spridit sig med stor kraft är det många kalas som ställs in. Men tvillingarna Linn och Julia Matti kämpar på för sitt kalas.

Det hela började Lördagen den 9 Maj. När Linn och Julias Mamma Sara Matti satt och funderade på hur Linn och Julias kalas skulle bli. Reportrarna från Rosviks skola har intervjuat Sara.

Hur kom du på idéen?

– Jag hörde från en kompis som berättade att på hennes jobb hade de haft en frågesport med sina kollegor. Jag tänkte då att hennes barn skulle få ett liknande online kalas för de släktingar som de inte kan träffa.

Hur tänker du att det ska fungera?

– Jag tänkte att Linn och Julia ofta brukar använda teams på skolan och vi har teams hemma och så kan man bjuda in släktingarna till ett möte och då dela skärm. Då kan alla se till exempel våra frågor.

Hur tycker du om din idé?

– Jag tyckte att den är bra eftersom man inte kan träffa sina släktingar som man brukade, säger Sara.

Hur mottogs idén?

– Linn och Julia mottog idéen positivt. Först var det tråkigt att man inte kan ha ett vanligt kalas men det är ett bra alternativ, säger Sara.

Nu har ni fått reda på hur man kan ha kalas under coronatider. Hoppas att ni har fått några tips.

Text: Emilia Vestman, Linn Matti och Julia Matti, klass 5, Rosviks skola, Piteå
Foto: Emilia Vestman