Reporterskola

Sörmland: Den stressfria dagen

Skolans kurator och skolsyster sitter bredvid varandra i en matsal.

Bildtext: Ulla, kurator och Pernilla, skolsyster ger tips om hur vi kan minska stressen. Foto: Emelie Karlsson

28 maj varje år är det den stressfria dagen. Dagen kan till exempel firas med att ta det lugnt i fem minuter för att undvika olika sjukdomar.

 

Den stressfria dagen skapades år 2005. Vi har intervjuat Ulla och Pernilla. Ulla är kurator och Pernilla är skolsyster och vi intervjuade dem om stress och den stressfria dagen.

 

Man kan bli stressad av att man inte känner att man hinner med ett jobb eller något speciellt. När man blir stressad upplever hjärnan att man är hotad.

 

När vi intervjuade Ulla och Pernilla så frågade vi hur farligt det är med stress.

 

– Vi är olika stresståliga. Vissa personer reagerar snabbt på stress, medan andra inte visar symptom förrän senare. Vi kan klara stress under kortare perioder.

 

Vi frågade även hur man kan undvika stress.

 

– Att försöka planera när man ska göra olika saker kan vara en hjälp. Det är också viktigt att hitta en balans mellan saker en ska göra eller det som tar vår energi, och sin återhämtningstid. Vad man fyller återhämtningstiden med kan vara olika. Vissa kan göra det genom att röra på sig och vara aktiv, medan andra tar det lugnt och kopplar av. Det viktiga är att fylla på energi på det sätt som är bra för just mig. För att vi ska orka med allt vi gör dagtid och må bra behöver vi återhämtning och vila. Sömnen är mycket viktigt för oss människor.

 

Ett tips på hur man kan minska stress kan vara att ha en bestämd plats för datorer, ipads och mobiler där de kan läggas på kvällen när det är dags att sova. Använder man dator, ipad eller mobil på kvällen får man vara noga med att stänga ner dessa enheter minst en timme innan sovdags.

 

Ulla och Pernilla sa även att olika människor reagerar på olika sätt när de är stressade. Till exempel kan vissa få ont i huvudet, få ont i magen, ha svårt att sova, tappa matlusten, tröstäta eller få ont i axlar rygg för att musklerna är så spända.

 

Vilka sjukdomar kan man få av stress?

 

– Om man är stressad under en längre tid och inte får tid till att återhämta sig kan man bli utmattad och utbränd. Vi reagerar alla på olika sätt och man kan till exempel få ont i magen eller känna oro i magen.

 

Hur tycker ni man ska fira den stressfria dagen?

 

– Genom att göra saker som får en att må bra.

 

Vi frågade om det är bra att den stressfria dagen finns.

 

– Ja, den kan ge oss tillfälle att påminna oss om att se över hur vår tillvaro ser ut och tänka efter vad som går att förändra för att vi ska må bra.

 

Av: Emelie Karlsson och Rasmus Malmlöf, klass 4d på Forssjö skola i Katrineholm.