Sydsvenskan: Elever gör klimatsmart bananglass

Fem elever står i ett skolkök och smakar på olika glassar.

Företaget Flavo drivs av Adam Clementz, Erik Jelmteg, Michelle Friberg, Jennifer Werder, Vanja Selander och Olivia Jacobsson. Tillsammans har de tillverkat en glass av bananer som matbutiker annars slänger. |Foto: Hussein El-alawi

Vegansk och klimatsmart glass gjord på bananer som annars skulle slängas. Det är grundidén till företaget Flavo som drivs av elever på Procivitas gymnasium.

 

Några elever som går på Procivitas gymnasium i Malmö driver ett företag som heter Flavo. I företaget gör eleverna vegansk glass av bananer som annars slängs av matbutiker och mathandlare. Syftet är att spara på jordens resurser genom att inte slänga mat.

 

Deras företag har kommit med i en tävling för företag som drivs av ungdomar. De har till och med gått vidare till SM i tävlingen. Dessutom är det flera butiker och caféer som frågat om de får köpa in Flavos glass. Och kanske vill eleverna cykla runt själva i sommar och sälja glassen.

 

Eleverna blev också inbjudna till en träff med bland annat Skånemejerier och IKEA. Träffen var för att ungdomarna skulle berätta hur större företag kan arbeta mer klimatsmart.

På en gymnasieskola i Malmö
har några elever startat ett företag.
Företaget heter Flavo.


Flavo gör vegansk glass av bananer
som matbutiker hade tänkt slänga.
Men istället för att slänga dem tar Flavo bananerna
och gör glass av dem.

 

Flavo tycker det är onödigt att slänga så mycket mat
eftersom det är slöseri.
Det är också bra för miljön att ta tillvara på
så mycket som möjligt av maten.

 

Många tycker att Flavo har en väldigt smart idé.
Därför har Flavo kommit med i en tävling
för företag som drivs av ungdomar.