Reporterskola

Sydsvenskan: Fler borde äta mer vegetariskt

Foto: Arkivbild

 

Jag anser att man ska äta mer vegetarisk mat än kött. Man kan till exempel äta kött en gång i veckan, då är det bra både för miljön och för din hälsa. 

 

Vegetarisk mat är väldigt gott, som tofu, quorn, vegetarisk hamburgare eller vegetarisk korv.

 

Vi äter mycket kött i Sverige, hela 22 till 30 kilo kött per person, varje år. När man tillverkar kött i en fabrik så släpps det ut mycket koldioxid och det är inte bra för naturen. Likadant är det när köttet transporteras eller exporteras.

 

I dag så produceras det för mycket kött som bara slängs bort. 97 kilo mat slängs bort per person varje år och hela 26 procent av det är kött. Det kostar pengar som kunde ha gått till bättre saker, som att utveckla landet.

 

Foto: Arkivbild

 

Många tror att vegetarisk mat saknar viktiga näringsämnen, men de viktigaste näringsämnena finns i vegetariskt mat, som vitamin A, E, K och C. Under vintern och hösten kan du behöva vitamin D. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är viktiga källor för D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin, men bara en del.

 

Jag hoppas därför att fler människor börjar äta mer vegetarisk mat. Hoppas att den här texten övertygade dig.

 

 

Text: Dania Abdul-Rahman, Rosengårdsskolan, Malmö