Sörmland: Friskolan Karlavagnen kan bli årets peppare

Veckans utmaning på förmiddagsrasten är "Spring för klassen". Eleverna får poäng per varv runt skolhuset och bonus om de får med sig någon från en annan klass eller en vuxen. Mest bonus ger rektorn. Foto: Åsa Wallin

Friskolan Karlavagnen i Strängnäs är nominerad till priset ”årets peppare” som delas ut på Idrottsgalan.

 

En ökning från 80 till 120 minuter idrott per vecka, pulshöjande och utmanande rastlekar, särskilda friluftsdagar och ett personalteam som peppar eleverna mot mer rörelse och hälsosamma matvanor.

 

Det har gjort att Friskolan Karlavagnen, bland nära 200 nominerade, är en av fem finalister till Generation Peps pris årets peppare som delas ut på Idrottsgalan.

– Rör man på sig mår man bättre både psykiskt och fysiskt, där är forskningen tydlig. Kan vi få vara en arena där barn tycker att det är roligt att röra på sig är det fantastiskt, säger Maria Verter, rektor på skolan som har barn från förskoleklass till årskurs 3.

 

Rektor Maria Verter, aktivitetsansvariga Viktor Madell och eleverna Line Paulsson, Sally Särnstedt, Nova Blomgren, Alva Bjelkefelt och Stina Breitholtz. “Nu har man alltid något att göra” säger Line. Foto: Åsa Wallin

 

Priset årets peppare går till en aktör som på ett inkluderande sätt får barn och unga i Sverige att röra på sig. Det gör alltså Karlavagnen, som valt att bli en så kallad Pepp-skola.

 

Förutom det särskilda pep-teamet där fem av skolans medarbetare ingår – idrottslärare, husmor, lärare och fritidspersonal – är eleverna själva i högsta grad delaktiga. Beroende på ålder gör de allt från att föreslå aktiviteter, till att genomföra dem med skolans alla elever.

 

“Vi ser till att de får i sig frukt och grönt och har bland annat dragit ner på sockret i brödet”, berättar husmor Laila Karldén. Foto: Åsa Wallin

 

 

Även i klassrummen rör eleverna på sig. Lektionerna avbryts flera gånger per dag för korta aktivitetspauser, där barnen exempelvis dansar eller gör gymnastiska övningar.

– Det ger barnen mer ork och mer koncentration när lektionen fortsätter. All rörelse gör skillnad, säger Maria Verter.

 

Vem som blir årets peppare tillkännages på Idrottsgalan i Ericsson Globe den 27 januari som direktsänds i SVT.

Friskolan Karlavagnen i Strängnäs
är nominerade till årets peppare.
Det är ett pris som delas ut till någon
som inspirerar barn och unga att röra på sig.

 

På Karlavagnen har man ökat idrotten
från 80 minuter i veckan till 120 minuter i veckan.
Rektorn på skolan säger att
alla mår bättre av att röra på sig.

 

På skolan har man även små pauser
i den vanliga undervisninge.
Under de pauserna gör eleverna
små aktiviteter för att hålla igång.

– Det ger barnen mer ork och mer koncentration
när lektionen fortsätter.
All rörelse gör skillnad
säger rektorn.