Reporterskola

Sydsvenskan: Gymnastik är mer än bara en hjulning

En kvinna sitter i en ring som hänger från taket och håller ett barn i handen.

Detta var när jag var mindre och tränade gymnastik med min moster.

När mina mostrar, Kajsa och Sara, var små, brukade de se på en film om och om igen som handlade om den rumänska gymnasten Nadia Comaneci. De var alldeles tokiga i gymnastik och höll alltid på att hoppa, klättra och studsa var de än var någonstans. När de var fyra år började de på rytmisk gymnastik (barngymnastik) och när de blev ca. 7 år så började de på redskapsgymnastik (truppgymnastik).

 

Vi är i parken och Sara ska passa mig när jag gör en flickis, fast jag vågar inte. Flickis är som en bakåtvolt fast man sätter i händerna.

– Det kommer gå bra så länge du litar på dig själv, säger Sara.

 

Då tillägger Kajsa att man ska försöka se en bild på sig själv i huvudet när man gör det. Då börjar Kajsa och Sara berätta massa bra saker med gymnastik.

– Gymnastik är grunden till nästan alla sporter, säger Kajsa.

– Man får självdisciplin, koordination och att det är så himla roligt att lära sig nya tricks, säger Sara.

– Glöm inte noga styrketräning, säger Kajsa.

– Fast man måste också vara modig och våga, säger Sara.

– Man ska ha kul, säger Kajsa.

– Stretcha mycket och gör inga stora trick innan du helt kan se dig själv göra det i ditt eget huvud, det vill säga visualisera, säger Sara.

 

Det finns flera olika redskap i gymnastik som till exempel trampetts eller barr. Det finns också olika kategorier som till exempel truppgymnastik, AG-gymnastik och redskapsgymnastik osv.

– Det första tricket jag lärde mig var hjulning, sen handvolt, säger Sara.

– Det svåraste tricket jag har gjort är kombinationen rondat, flickis, whip back, flickis, salto, säger Kajsa. Eller kanske är det dubbelvolt på trampetts som är det svåraste tricket som Kajsa har gjort.

 

Hur många år måste man träna för att nå toppen?

 

Kajsa tycker att det är individuellt hur lång tid det tar att nå toppen, det kan ta allt ifrån 1-7 år.

– Man får styrka, vighet, balans och man lär sig snabbt, säger Kajsa.

– Det är alltid olika för alla. Men framförallt måste man träna hårt, flera gånger i veckan, ibland flera gånger per dag. Men det beror också på vad man menar med toppen. Vill man inte tävla på högsta nivå utan mest lära sig tricks som man kan använda i träningshall, på fritiden, i parkour o.s.v. kan man ju träna hela tiden (fast på ett kanske roligare, lekfullt sätt). Träning ska framförallt vara rolig för att man ska bli bra, säger Sara.

 

Sara tyckte det var roligast med matta (voltgolv), och hopp (trampett), Det Kajsa tyckte var roligast var att göra volter och träffa kompisar.

– Det känns som om man flyger när man gör olika tricks, säger Kajsa.

 

Nu ska vi gå hem från parken och säger hejdå. Jag säger också tack för allt dom har lärt mig. När jag går hem så känner jag mig ännu mer peppad på att träna massor med gymnastiktricks.

 

Text av Klara Sjöholm, 5a, Rörsjöskolan Zenith, Malmö.

Foto: Anna Sandgren Sjöholm.