NWT: Molly spårar dopingmissbrukare på gym i Värmland

Foto: Helena Karlsson, NWT

Springer spanieln Molly är världens första och hittills enda dopinghund. Dopingpreparat används för att bli starkare när man tränar eller utövar sport,
men det är olagligt att dopa sig. 

 

Nosen vibrerar när femåriga spanieln Molly söker igenom gymdelen på Friskis & Svettis i Karlstad.

– Folk gömmer preparaten bakom väggar, på toaletter, eller så har de dem i väskan, säger hundföraren Joanna Sjöö till NWT.

 

Molly har nyligen markerat utanför ett klädskåp där hundförare Joanna Sjöö planterat ett prov med dopingpreparat.

– Hon är makalös, hon kan känna lukten från dopingmedlen två tre månader efter att de legat på ett ställe, säger Joanna Sjöö.

 

Foto: Helena Karlsson, NWT

 

Molly är världens första och hittills enda dopinghund, utbildad på att spåra efter anabola steroider, testosteron och ytterligare två hemliga ämnen som är vanligt förekommande i dopingsammanhang.

 

Molly arbetar sedan två år tillbaka för Svensk Antidoping som tillhör Riksidrottsförbundet och via dem gör hon kontroller och förebyggande insatser hos klubbar och föreningar över hela landet.

 

Friskis & Svettis i Karlstad gör regelbundna dopingkontroller på sin anläggning, och när det fanns möjlighet att få hjälp av Molly valde de att bjuda in henne och Joanna Sjöö till Värmland.

– Vi vill ha en säker anläggning och oftast är det inte elitidrottare som dopar sig utan det är de som går på gym, säger Tim Karlsson gym- och antidopingansvarig på Friskis & Svettis Karlstad till NWT.

 

Tim Karlsson, gym- och antidopingansvarig på Friskis & Svettis i Karlstad, hundförare Joanna Sjöö med Molly och Lars Andersson, sakkunnig i antidoping på Värmlandsidrotten. Foto: Helena Karlsson, NWT

 

Studier har visat att omkring fyra procent av alla gymnasieelever har använt något dopingpreparat senaste året. Hur stort problemet är i Värmland är oklart, men Lars Andersson på Värmlandsidrotten menar att det inte är mindre än i övriga landet.

– Vi vet att det förekommer en hel del doping på gymmen i Karlstad och Värmland. Det ställer till en del elände, bieffekterna är aggressivitet och sådana saker som leder till sånt som oprovocerat våld och våld i nära relation, säger han.

 

När Molly hittar olagliga dopingpreparat har Riksidrottsförbundet dock inte rätt att beslagta preparaten, eftersom de inte är någon myndighet. Personen som misstänks äga dopingmedlen blir i stället ombedd att lämna ett urinprov och om det visar sig innehålla förbjudna medel blir personen avstängd från förbundet i minst två år.

– Molly är i första hand förebyggande och avskräckande. Självklart gör hon också avslöjanden, men budskapet är att vi jobbar aktivt mot doping, säger Joanna Sjöö till NWT.

Molly är en Springer spaniel
som är 5 år gammal.
Hon är världens första dopinghund.

 

Doping är när någon använder
olagliga ämnen för att bli starkare.
Människor som dopar sig
vill ofta bli starkare eller bättre på en sport.

 

På Friskis & Svettis i Karlstad
letar Molly efter olagliga dopingämnen.
Molly kan känna lukten
av flera olagliga ämnen.

 

När Molly hittar något dopningsämne
visar hon det för hennes förare Johanna Sjöö.
Johanna och Molly jobbar för
Riksidrottsförbundet.
De vill att människor
ska sluta använda doping.