Reporterskola

NWT: Ingela Korsell på Värmlands bokfestival

De 10 PAX-böckerna på en skärm som Ingela står framför och berättar om dem.

Här berättar Ingela om alla 10 Pax-böckerna på Stora Scenen på Nöjesfabriken i Karlstad.

Fredagen den 16 november tog sig klass 5 på Fredricelundsskolan till Nöjesfabriken i Karlstad och Värmlands bokfestival 2018. Där skulle vi lyssna på Ingela Korsell, som har skrivit PAX-böckerna.

– Det är så spännande att läsa om nordiska väsen i Pax-böckerna, säger eleverna i klass 5.

 

Klass 5 fick också vara med om att inviga bokmässan på Stora scenen tillsammans med Sara Broos och en annan klass från Kronoparken. Klass 5 har varit med i ett bokprojekt tillsammans med tre andra klasser och nu var det dags för boksläpp. Två av klassens elever fick svara på några frågor om hur de gjort för att skriva boken.

 

Sedan gick klassen och lyssnade på Ingela Korsell som föreläste på Stora scenen. Hon berättade om de tio Pax-böckerna och varför de just valt att skriva om väsen och om hur hon, Åsa Larsson och Henrik Jonsson fått idéer till att skriva böckerna.

 

Hon berättade också att mellan kapitlen och de olika böckerna har de haft en cliffhanger så att man ska vilja läsa vidare. De har skrivit i en speciell genre som kallas urban fantasy som handlar om vanliga människor men också om magiska väsen.

 

I deras första bok ”Nidstången” får man lära känna de två karaktärerna Alrik och Viggo, som alltid hamnar i bråk och är bråkmagneter.

 

Ingela säger också att hon alltid varit intresserad av sagoväsen. Ett väsen som de har skrivit om är Näcken och förr hade man en teori att det var han som gjorde att människor drunknade. Förr i tiden var det väldigt ovanligt att man kunde simma, så då förklarade man drunkningar med att de blivit tagna av Näcken.

 

Mylingar har de också skrivit om. Mylingen var ett hemskt väsen. Det var ett barn som hade blivit mördat av sin mamma och som sedan kom tillbaka för att hämnas för att det inte blivit döpt och inte fått en ordentlig begravning.

 

Hon pratade även om de snygga bilderna Henrik Jonsson har målat till böckerna och visade i fem bilder hur han jobbar med skuggor. Han har t ex tagit kort på sig själv när han låg på en stol för att få inspiration till kroppsformen och kläderna till en bild.

 

Minireportrarna i klass 5 tycker att PAX-böckerna har saker som andra böcker inte har och är intressanta på ett spännande sätt med olika nordiska väsen. En del i klassen har läst alla PAX-böckerna. Minireportrarna tyckte att det var kul att få träffa Ingela och få svar på många frågor.

 

Av: Klass 5 på Fredricelundsskolan i Karlstad