NWT: Kristinehamnarna spolade ner 16 ton skräp i toaletten

I samband med FN:s Världstoalettdag, den 19 november, passar Kristinehamns kommun på att uppmärksamma problem som uppstår när skräp spolas ned i toaletterna.

 

– I vårt reningsverk i Kristinehamn avskiljer vi årligen cirka 16 ton skräp från avloppsvattnet, säger Krister Karlsson, driftchef för VA-verken i Kristinehamn, i ett pressmeddelande till Nya Kristinehamns-Posten.

 

Det innebär en rejäl minskning från förra året då 21,5 ton skräp spolades ned.

 

Men hur ska man göra för att minska skräpet ytterligare?

 

För att göra det enkelt för sig ska man tänka att det enda som är okej att spola ned i toaletten är kroppsvätskor och toalettpapper.

 

Om ett stopp orsakas, till exempel genom att servetter, hushållspapper, tandtråd, örontops, tamponger eller annat skräp av olösligt material spolas ned i toaletten, kan det bli översvämningar vid kommunens pumpstationer.

 

– Då rinner avloppsvattnet i stället ut orenat i närmaste dike och förorenar naturen, skriver VA-avdelningens kund- och marknadsansvarig Jeanette Olsson i kommunens pressmeddelande.

 

Ett enkelt sätt att undvika att sådant spolas ned är att placera en papperskorg i badrummet, tipsar Jeanette Olsson.

 

 

I vissa av de saker som felaktigt spolas ned finns det kemikalier som kan påverka vattnets kvalitet. Exempel på sådana produkter är nagellacksborttagning, målarfärgsrester, lacknafta och mediciner. Sådant ska lämnas in till en återvinningscentral.

 

– Reningsverken klarar exempelvis inte av att rena bort alla kemiska ämnen. En del av dessa hamnar därför slutligen i våra vattendrag och sjöar med förödande konsekvenser för fiskar, fåglar och andra däggdjur som lever på vattenlevande djur och organismer, skriver Jeanette Olsson.

 

FN:s världstoalettdag inrättades för att belysa vikten av tillgång till toaletter och rent vatten. Medan var tredje människa i världen saknar det har vi i Sverige lyxen att sällan vara långt borta från ett fräscht badrum med toastol och möjlighet att tvätta händerna.

 

– För oss är toaletter och rent vatten en självklarhet. Vårt kranvatten klassas som livsmedel och är hårt kontrollerat, men det är ändå viktigt att alla tar sitt ansvar för vattnet om vi ska få behålla den lyxen, skriver Jeanette Olsson.

Den 19 november varje år
är det världstoalettdagen.
Kristinehamns kommun passade på
att uppmärksamma alla problem som blir
när man spolar ner fel saker i toaletten.

 

I år spolade människorna i Kristinehamn ner
16 ton skräp i toaletten.
Det är mindre än förra året.
Då spolade Kristinehamn ner 21,5 ton skräp.

 

I toaletten ska man bara spola ner
kroppsvätskor och toalettpapper.
Allt annat som tamponger, tops eller tandtråd
ska man slänga i papperskorgen.

 

När man spolar ner skräp i toaletten
kan det bli stopp där kommunens pumpstationer.
Då kan smutsigt vatten rinna ut
i naturen och förstöra den.

 

Ett bra sätt att undvika att fel saker spolas ner
är att ha en papperskorg i badrummet.