Reporterskola

NWT: Lärorikt med kycklingar i klassrummet

Nykläckta kycklingar

Efter 21 dagar har kycklingarna kommit ur ägget och får flytta till en bur med värmelampa.

Foto: Hanna Lindholm, klass 6c Jättstensskolan, Grums

 

I klass 6c på Jättestenskolan i Karlstad är det äggkläckning på gång för tredje året i rad. Genom att studera kycklingarna har de lärt sig mycket om evolutionen.

 

Kläckningsmaskinen som används i klassen är automatisk och heter Incubator janoel. Maskinen vänder på äggen själv och ser till att temperatur alltid är 37,7 grader. För att det ska bli en fostertillväxt behöver det vara minst 37 grader.

Äggkläckningsmaskin

Äggen ligger i maskinen redo för att påbörja kläckning.

Foto: Olivia Svensson, klass 6c Jättstensskolan, Grums

 

Äggen ligger i maskinen sammanlagt i 21 dagar, men efter 18 dagar så slutar äggen att vändas för att kycklingarna ska lägga sig rätt. Klassen hjälps åt att ta hand om äggen genom att vattna dem varje dag.

 

När äggen väl kläckts har man kycklingarna i en bur i klassens grupprum. Där finns också en värmelampa som kycklingarna behöver ha för att överleva. Där under ska de vara i cirka tre veckor.

En liten kyckling i en hand

Det bästa med kläckningen är att man får gosa med kycklingarna hur mycket man vill.

Foto: Foto: Olivia Svensson, klass 6c Jättstensskolan, Grums

 

Idén till att kläcka kycklingar kom när klassen pratade om evolutionen och hållbar utveckling. Genom att studera kycklingarna har eleverna till exempel lärt sig att kycklingarna har en tagg på näbben för att kunna ta sig ut ur skalet.

 

Text: Hanna Lindholm och Olivia Svensson, klass 6c Jättstensskolan, Grums