Sydsvenskan: ”Malmö är Sveriges bästa fågelskådningsstad”

Foto: Lars Brundin / HD-Sydsvenskan

Under en tvåtimmars fågelvandring på Ribban på trettondagsaftonen berättar fågelskådaren Erik Hirschfeld – som 2011 släppte boken ”Fåglarnas Malmö” – en massa spännande fakta om fåglar.

 

– Malmö är Sveriges bästa fågelskådningsstad. Här finns nämligen så otroligt många att spana in. 323 olika fågelarter har skådats i Malmö, säger Erik Hirschfeld där han står på brygga 3 med sin tubkikare.

 

– Anledningen till att Malmö har så många fåglar är dels att vi har en kust, det samlar upp fåglarna som är på väg att flytta på hösten och våren, och ger dem en möjlighet att äta upp sig. Dels våra dammar, bland annat i Pildammsparken. Och så har vi fina stråk, som S:t Pauli kyrkogårdar.

 

Under vinterhalvåret, när många fåglar befinner sig utomlands finns det ungefär 120 arter i Malmö, får man också veta. Denna vinterdag skådas bland annat en rödvingetrast, knipor, kajor, skrattmåsar och kråkor.

 

– Kråkor är extremt intelligenta. Och de känner igen ansikten. Har ni en kråka i er trädgård kommer den att känna igen er, förklarar Erik Hirschfeld.

 

Fiskmås i skyn på Ribban. Foto: Lars Brundin / HD-Sydsvenskan

 

Han berättar också att en fågel kan öka sin vikt med 200 procent. Fettöverskottet är fågelns bränsle på den långa resan söderut. Det längsta en fågel har kunnat flyga nonstop är elva dagar. Det var en myrspov som reste från Alaska till Nordön på Nya Zeeland.

 

Detta vet man genom satellitspårning, ett system som börjar ta över allt mer efter ringmärkningen, förklarar Erik Hirschfeld och frågar:

 

– Vet ni hur många av flyttfåglarna som överlever på väg till Afrika?

75 procent gissar någon.

Erik Hirschfeld skakar på huvudet:

– Bara tio procent. Det är bara så det är.

Malmö är en bra stad
för fågelskådning.
I Malmö har 323 olika arter
synts till.

 

Erik Hirschfeld vet väldigt mycket om fåglar.
Han har skrivit en bok
som heter Fåglarnas Malmö.
I den förklarar han varför
Malmö är en så bra stad för fåglar.

– Anledningen till att Malmö
har så många fåglar är dels att vi har en kust.
Dels har vi våra dammar, bland annat i Pildammsparken,
säger Erik.

 

Vissa fåglar flyttar när det blir kallt.
Då behöver de äta upp sig
så de orkar hela vägen.
Vissa fåglar kan till och med
bli mer än dubbelt så tunga innan de flyttar.