Reporterskola

Sydsvenskan: Modersmålslärare i arabiska

Nabiha Shamma

Nabiha Shamma är modersmålslärare i arabiska. Foto: Aya Bilal

Nabiha är vår modersmålslärare i arabiska. Hon har jobbat i olika skolor och har jobbat i fyra år som modersmålslärare. Hon har utbildat sig till lärare på Malmö universitet.

 

Skolan är full av elever och lärare. Vi träffas i det klassrum som vi har arabisk undervisning i. Solen skiner in genom fönstret i klassrummet och det är fint väder ute. Det klassrummet vi har arabisk undervisning i är ganska litet men det är mysigt. Det är fina teckningar och målningar på väggen.

 

Nabiha jobbar som arabisk modersmålslärare och studiehandledare på Rörsjöskolan Zenith. Nabiha brukar vara med på svenskalektionen på fredagar. Hon hjälper de som kan arabiska och inte förstår uppgiften, eller som inte förstår vad läraren säger eller bara behöver stöd.

 

– Jag hjälper barn som pratar arabiska och som inte kan så bra svenska, säger Nabiha.

 

Nabiha har jobbat som modersmålslärare i fyra år i olika skolor i Malmö men hon har jobbat på Rörsjöskolan i ungefär två år. Hon försöker att utveckla barn i arabiska och svenska. Hon har elever från årskurs 1-5 och det är många elever.

 

– Jag trivs jättebra i jobbet och alla är så trevliga och snälla på Rörsjöskolan. Det bästa med mitt jobb är att se barn lära sig och utvecklas till något bra i framtiden.

 

Innan Nabiha kom till Sverige bodde hon i Palestina. I Palestina hade hon ett jobb som journalist. När hon kom till Sverige studerade hon till modersmålslärare på Malmö universitet. Nabiha har bott i Sverige i tolv år. Hon valde jobbet som modersmålslärare för att hon gillar att prata arabiska och hon älskar barn. I Sverige har man rätt att lära sig sitt förstaspråk och i Malmö finns det mer än hundra modersmålslärare som lär ut olika språk.

 

Jag tackar Nabiha för intervjun och längtar till nästa lektion.

 

Text och foto: Aya Bilal, klass 5c Rörsjöskolan Zenith, Malmö