Reporterskola

VK: Musik för alla

Foto på Musikhusets skylt.

Här är skylten som sitter på dörren.

I byggnaden Storsjöhallen finns en lokal som kallas Musikhuset. Dit kommer många för att spela musik och eleverna på Storsjöskolan har musikundervisningen där.

Syftet med Musikhuset är att ge ungdomar och barn en chans att få någonstans att öva musik och här finns en studio där man kan spela in låtar.

På tisdagar kan man vara på Musikhuset för att spela musik och hänga med kompisar. Här jobbar Janne Andersson och Bia Wennberg. Under skoltid när niorna har elevens val ordnar de även en musikal som hela skolan kollar på. 

Janne, som också är låtskrivare, har coachat flera ungdomar och barn till att bilda band. Ett band består av Cornelia, Mia, Ida och Fia. Deras band heter One hour och de har fått hjälp av Janne att få reptider och hjälp med ackord. Ida Hällman berättar att hon har varit medlem i bandet i cirka ett år. Hon är pianist.

– Man har något roligt att göra på fritiden och det är kul att spela, säger Ida.

Ida berättar att hon ibland blir irriterad på bandmedlemmarna.

– En gång fick jag en trumpinne kastad mot mig, det roliga var att det inte var trummisen som kastade den utan det var basisten, säger Ida.

Alla i bandet är födda 2007 och går på Storsjöskolan.

– Den 25 augusti 2018 på Skärgårdsfesten uppträdde vi för första gången, jag var supernervös, säger Ida.

– Jag rekommenderar att starta band på fritiden, det kan vara väldigt kul om man får rätt hjälp, säger Ida.

Musikhuset har olika rum som man kan vara i och spela musik.

Bia Wennberg berättar att det roligaste med hennes jobb är att få jobba med ungdomar, musik och att hitta på nya saker.

– Ja, jag spelar gitarr men sjunger också, säger Bia.

Musikhuset startade i januari 2012, samtidigt som nya skolan byggdes. På Musikhuset försöker Janne och Bia få så många som möjligt att bli intresserade av musik och de som redan är intresserade, men kanske inte har instrument hemma, har chans att spela musik.

– Man kan prova på musik och så hjälper vi till att bilda band om de vill det, säger Bia.

Musikhuset har öppet på onsdagar och torsdagar och då kommer det cirka 25 till 30 besökare.

På skolan finns ett fritids som kallas Klubben och de kommer till Musikhuset en gång i veckan och är då ungefär 15 till 20 personer. Anton Gustafsson, lärare i musik på Storsjöskolan, säger att det roligaste med jobbet är eleverna

– Jag har ju inte direkt hjälpt ett band att bli stort men jag har varit med i ett själv och vi blev hyfsat stora, säger Anton.

Anton berättar att han på fritiden spelar gitarr, trummor, bas och sjunger ibland. Han har jobbat på musikhusets skolavdelning i cirka en och en halv termin. Antons idol inom musiken är James Hetfield i Metallica.

Text: Hilma Lindgren, Cornelia Delavaux och Alicia Holmgren, 5b, Storsjöskolan, Umeå

Foto: Hilma Lindgren