NWT: Planeträddning på en tallrik

Två vuxna personer tittar på varandra och ler. De står framför en lunchservering. Den ena håller upp en tallrik med mat. Den andra lägger upp mat på sin tallrik.

Världsnaturfondens matexpert Anna Richert och Älvkullegymnasiets kock Marcus Rasmusson gillar idén One planet plate. |Foto: Lisa Olaison

Karlstads kommun ska testa Världsnaturfondens nya matidé. Målet med idén är att spara på jordens resurser.

 

Fyra skolor i Karlstads kommun ska testa en ny idé som Världsnaturfonden, WWF, står bakom. WWF kallar idén för One planet plate, som på svenska blir planetsäkra måltider. Målet är att spara på jordens tillgångar. Idag förbrukar vi jordens resurser som om vi hade 4,2 planeter istället för bara en.

Det som är bra för planeten när det kommer till mattallriken är närproducerade råvaror, ekologisk och vegetarisk mat. Karlstads kommun har redan gjort mycket för att uppnå en klimatsmartare mat i skolorna.

Anna Richert är matexpert och jobbar på Världsnaturfonden, WWF.

– Det måste bli mycket mer vegetariskt. Och det ska vara inspirerande, goda, färgglada och näringsrika rätter. Och när man äter kött måste det vara mindre och bättre kött och gärna kött från betande djur. Man kan testa sina måltider på matkalkylator.se, sa Anna Richert till NWT.

 

Fyra skolor i Karlstad ska testa en ny idé
som handlar om mat.
Idén är att skolorna ska servera mat
som är bättre för miljön.

 

Mat som är bra för miljön är till exempel
mat som är odlad nära där den ska serveras.
Vegetarisk mat är också bättre för miljön
än vad mat med kött i är.

Anna Richert är expert på mat
som är bra för miljön.
Hon säger att det måste bli mer vegetariskt.