NWT: Så var Simons månad utan smart mobil

Simon håller upp en gammal mobiltelefon

Foto: Joachim Lagercrantz

Simon Gustafsson är 18 år gammal och kommer från Kil. Han bytte under en månads tid sin smarta mobil mot en äldre variant utan internet och tillgång till sociala medier.

 

– Det har varit väldigt intressant och roligt, säger Simon Gustafsson från Kil till NWT.

– I början skrattade mina vänner åt mig och trodde att jag skojade, men när de insåg att jag var seriös började de också att tänka efter.

 

Simon upplever att hans sömn blivit bättre, att han lägger sig tidigare och vaknar piggare. Men även att han kommit upp med huvudet från mobilskärmen och fått en bättre hållning när han går på stan.

 

Har du saknat sociala medier?

– Både ja och nej. När väldigt många i ens närhet börjar prata om en grej vill du gärna vara insatt i det och kunna lägga någon bra kommentar. Men som helhet så saknar jag inte just sociala medier. Det är mest bara dötittande.

 

Simon berättar att han gjort lite beräkningar och kommit fram till att om han skulle leva tills han är 80 år och fortsätta med samma mönster som idag, skulle han kasta bort tio år av sitt liv på sociala medier.

 

– Jag tror att det kan ha missuppfattats att jag förespråkar att vi ska slänga alla smartphones, men det jag egentligen förespråkar är att man ska tänka på hur man disponerar sin tid.

 

Framöver då – kommer du gå tillbaka till hur du använde din mobil före det här experimentet?

– Jag saknar Spotify och Google, men Snapchat, Instagram och Facebook kommer jag nog inte gå tillbaka till. Jag kommer kolla på dem och se om jag missat någonting. Min hypotes är att jag inte har gjort det. När jag får det svart på vitt så är det bara att jag tar bort det. Det kommer frigöra jättemycket tid för mig där jag kan göra annat kul, säger Simon Gustafsson från Kil till NWT.

 

Simon Gustafsson är 18 år
och kommer från Kil.
Han tyckte att han spenderade mycket tid
med att titta på sin mobiltelefon.

 

Därför betämde sig Simon
för att sluta använda sin smarta telefon.
Istället började han använda en gammal telefon
utan internet och sociala medier.

 

Simon säger att det har varit bra
att byta till en gammal telefon.
Han upplever att han sover bättre om natten
och att han har fått en bättre hållning.

 

Men Simon säger också
att han saknar Spotify och Google.
Men han kommer nog inte byta tillbaka
till en modern telefon igen.