NWT: Skolhunden Skoja minskar stressen hos eleverna

Sofie Andersson tycker att läsningen fungerar bättre när Skoja ligger bredvid. Foto: Joachim Lagercrantz / NWT

 

Skoja jobbar som skolhund tillsammans med sin matte Pernilla Sjöqvist på Mörmoskolan i Skoghall. Skoja finns till för alla elever, men framför allt för dem som behöver extra hjälp med studiemotivationen.

 

– Det är roligare att läsa när Skoja är med. Hon rättar inte om det blir fel, säger eleven Sofie Andersson, till NWT.

Sofie läser tillsammans med Skoja en gång i veckan. När vi hälsar på sitter hon uppkrupen i soffan med boken i ena handen. Skoja ligger tätt intill, med huvudet i Sofies knä.

 

Pernilla Sjöqvist är Skojas matte:

– Skoja påverkar elevens oxytocinsystem vilket verkar stressreducerande. Oxytocin produceras i situationer som har med lugn och ro att göra och frisätts när eleven klappar och är med hunden. Det hjälper eleverna att få ro och gå ner i varv, berättar hon.

 

Skoja hjälper en att kämpa och man får mer energi i skolan som kan vara jobbig ibland, säger Linnea Ruf. Foto: Joachim Lagercrantz / NWT

 

Skoja gör stor skillnad också för de elever som inte brukar ha lektioner med henne. Elevernas föräldrar har godkänt att Skoja är med på deras barns lektioner. Skolan håller också koll på att allt fungerar bra.

 

– Man får bra stöd av att prata med hundar. De dömer inte och sätter aldrig sig själva först. De hjälper en att kämpa och man får mer energi i skolan som kan vara jobbig ibland, säger Linnea Ruf som passar på att hälsa på Skoja så fort hon får chansen.

 

Skoja är på skolan tre dagar i veckan. Under lektionerna ligger hon på sin matta eller är nära eleverna. Pernilla och Skoja har också idrottsundervisning för vissa elever.

 

– Då går vi ut i skogen och bygger hinderbanor som både Skoja och eleven hoppar i , säger Pernilla Sjöqvist.