NWT: Skruvstads skola läggs ner

På tisdagen beslutade kommunpolitikerna i Grums att Skruvstads skola ska läggas ner från och med höstterminen 2020. Foto: Lisa Olaison.

På Skruvstads skola går i dag 34 barn i årskurs F till årskurs 3. Höstterminen 2020 flyttas skolbarnen därifrån. Då kommer skolan stå tom i en termin. Den terminen då skolan står tom beräknar Grums kommun spara in 1,7 miljoner kronor.

– Det är inte roligt att lägga fram ett sådant förslag. Men om man tittar på budgeten har vi ökande kostnader för alla verksamheter. Inför 2021 ser det ännu värre ut, säger socialdemokraten Leif Haraldsson som är kommunstyrelsens ordförande i Grums, till NWT.

 

Leif Haraldsson
Socialdemokraten Leif Haraldsson, som är kommunstyrelsens ordförande i Grums, anser att det är ett vettigt beslut att lägga ner Skruvstads skola. Foto: Lisa Olaison

 

 

Vid kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen var politiker från partierna Moderaterna och Centerpartiet mot beslutet att lägga ner skolan redan hösten 2020.

– Vi vill rädda Skruvstads skola från nedläggning under höstterminen för att ge föräldraföreningen en chans att ansöka om friskola. Därför lade vi fram ett förslag om att spara 1,7 miljoner kronor på annat sätt, säger moderaten Judith Kisch.

 

Socialdemokraten Leif Haraldsson tror dock att man kommer hitta lösningar som både föräldrar och elever blir nöjda med.

– Vi ska träffa vårdnadshavare under måndagen och tisdagen på Skruvstads skola för att diskutera hur vi ska lösa detta framöver. Vår uppgift är att sätta barnen i centrum. Jag tror inte att barnen kommer att må dåligt av att komma till en helt ny skola. Med det fria skolvalet finns andra alternativ om någon skulle föredra det småskaliga alternativet, säger han till NWT.

Skruvstads skola är en skola i Grums.
Där går ungefär 34 elever i klasserna
förskolan till trean.

 

Men Grums kommun har inte råd
att ha öppet skolan under höstterminen 2020.
Därför måste alla eleverna flytta
till andra skolor.

 

Leif Haraldsson är politiker
i Grums kommun.
Han säger att det är tråkigt att barnen måste flytta.
Men att de inte har råd att ha öppet skolan.

 

När skolan stänger under höstterminen 2020
kommer Grums kommun spara 1,7 miljoner kronor.

 

Leif Haraldsson hoppas
att eleverna kommer bli nöjda i sina nya skolor.