NWT: Värmländska bananchips ska minska matsvinnet

I snitt slängs två ton bananer per butik och år i Sverige. Foto: Helena Karlsson / NWT

Hur tar man bäst vara på övermogna och gröna bananer som annars slängs? Man gör bananchips av dem menar två forskare på Karlstads universitet.

 

I januari i år startade forskarna Roger Renström och Lena Brunzell ett projekt på Karlstads universitet för att undersöka hur man bäst torkar bananer i syfte att minska matsvinnet och förlänga fruktens användningstid.

 

Helt gröna och brunspräckliga går bort när folk handlar, vilket gör att bananerna endast kan säljas i butik i ungefär en vecka innan de slängs.

– Bananen har en livslängd långt efter att den inte går att sälja, säger Roger Renström till NWT.

 

Roger Renström och Lena Brunzell har testat att torka bananer på olika sätt i källaren på universitet. Tunna skivor i 50 till 70 grader fungerar bäst. Foto: Helena Karlsson/NWT

 

I snitt slängs två ton bananer per butik och år i Sverige. Och det är bananer som har fraktats långt och som är ganska krävande att hantera som avfall.

– Det finns många olika former av matsvinn. Sådant som försvinner innan det kommer till butiken, sådant som slängs i butiken och det som slängs av konsumenterna, säger Lena Brunzell till NWT.

 

Men är torkade bananchips verkligen något nytt?

Nix, men de flesta bananchips som säljs i butik i dag är varken torkade eller ens vanliga bananer och de är friterade, ofta i palmolja som är dåligt för miljön.

– Och det är matbananer, inte vanliga bananer. De har ingen smak så man måste tillsätta både socker och arom, säger Lena Brunzell.

 

Övermogna bananer blir bäst rent smakmässigt enligt Roger Renström. Foto: Helena Karlsson

 

Bananchipsen som har tillverkats i en liten bordstork på universitetet är skivade, övermogna bananer som har torkats i 16 timmar vid 50 till 70 grader.

 

– De övermogna är bäst rent smakmässigt, men de gröna är lättare att torka, säger Lena Brunzell som menar att chipsen är lätta att göra hemma.

– Det går bra att göra i ugn eller i en tork, allt man behöver göra är att tillsätta lite värme.

 

Och snart kommer chipsen att säljas i butik. När projektet startade tog man kontakt med Coop Värmland som gillade idén och matinspiratören Mia Magnusson kommer att börja tillverka chipsen småskaligt i Arvika i januari.

 

Bananer kan hålla längre än vad du tror.
De tycker i alla fall
två forskare på Karlstads universitet.

 

De har undersökt hur man bäst
kan använda bananer som blivit bruna.
De har kommit fram till att
man kan torka bananerna och äta dem som chips.

 

Det slängs väldigt mycket bananer i Sverige.
Och bananerna har åkt en lång väg.
Därför är det inte så bra för klimatet
att de slängs så fort de blivit bruna.

 

Forskarna på Karlstads universitet
tog kontakt med Coop Värmland.
Och de kommer snart att börja sälja
bananchipsen som forskarna har gjort.