Vad är viktigt för dig?

Uppdrag: Unga röster, skriv en löpsedel.

Eurovison kommer till Sverige 2024 och då ska så klart barnens röster höras! Därför vill vi att du gör din egen löpsedel!

Uppdragstid:  Den 30 oktober – 10 december

Gör din röst hörd

Nu har du chans att sprida ditt budskap till hela världen! När besökare kommer till Eurovision Song Contest ska de få höra vad barn och unga i Sverige tycker är viktigt – nu och i framtiden!

Eftersom Loreen vann både Mello och hela Eurovision i år, kommer vårens stora final att avgöras i Malmö 2024. Därför kommer snart många blickar från hela världen att vändas mot Sverige. 

Med Minibladets uppdrag har du nu chansen att göra din röst hörd och berätta för hela Europa vad unga i Sverige tycker och tänker om livet nu och i framtiden.

Det gör du genom att skriva ett kort budskap på Minibladets löpsedel.

En löpsedel är en sorts affisch som visar innehållet i en tidning. Den brukar sättas upp i butiker och utanför kiosker. Meningen med löpsedeln är att den ska väcka uppmärksamhet och göra dig nyfiken.

Skriv ditt budskap

Barn och unga har rätt att säga och skriva vad de tycker är viktigt i deras liv. Det står i den svenska lagen Barnkonventionen.

Alexander på Möllevångsskolan i Malmö visar upp sin löpsedel.

Ladda ner vår löpsedel Unga Röster. På den ska du skriva ett budskap som är viktigt för dig och som du vill att så många som möjligt ska få läsa. Rubriken på löpsedeln måste vara kort. Bokstäverna är stora eftersom löpsedeln ska gå att läsa på långt håll. Tänk också på att orden ska väcka uppmärksamhet.

Så vad är viktigt för dig? Skriv en rubrik på löpsedeln. Använd några kraftfulla ord som lockar till läsning. Beskriv sedan med ungefär tre meningar varför budskapet är viktigt för dig.

Löpsedlar i årets julkalender

De första 24 löpsedlarna kommer vi att visa i årets julkalender. Sedan samlar vi alla löpsedlar och visar dem både digitalt och i fysiska utställningar under hela våren fram till Eurovision Song Contest. 

Löpsedlarna är också ett underlag för en unik utställning under våren, en jättelik anslagstavla med alla barns röster. 

Under våren får du fler uppdrag ju närmare Eurovision Song Contest vi kommer. Då kommer du att prova på att vara reporter och fylla våra nyheter med sådant som är spännande att läsa om Eurovision.

Gör så här:

1. Fundera på vad du vill skriva på löpsedeln 

Visa besökare till Eurovision Song Contest vad barn och unga i Sverige tycker är viktigt nu och i framtiden! Finns det något du vill förändra? Eller finns det något som du tycker är väldigt bra som du vill att fler ska veta om? Vad är viktigast för dig:

  • Tycker du miljö och klimat är viktigast?
  • Brinner du för rättvisa? 
  • Vill du helst att världen ska ha mer fred?
  • Känner du starkt för film, musik eller teater?
  • Älskar du sport?

2. Skriv ditt budskap på en löpsedel

En löpsedel ska väcka uppmärksamhet och nyfikenhet. Den ska innehålla enkla, korta slagord.

Använd vårt formulär för att skriva din löpsedel. Eller be din lärare ladda ner en mall och skriv för hand.

3. Motivera

Skriv ungefär tre meningar där du motiverar varför budskapet på löpsedeln är viktigt för dig. 


4. Skicka in

Skicka in din löpsedel samt din motivering till Minibladet. Du kan skicka in flera bidrag.

De första 24 löpsedlarna publiceras i julkalendern, och resten publiceras under våren. Löpsedlarna blir också ett underlag för en unik utställning under våren, en jättelik anslagstavla med alla era röster.

För lärare om hur ni kan göra löpsedlar med klassen