En ekorre håller i en kamera. Den tar en bild på ett barn som är pyttelitet och som också tar en bild på ekorren.Skoluppdrag Källkritik

 

Alla pratar om källkritik, men vad är det?

 

Källkritik är att fundera på om det du läser och hör är sant. Att vara källkritisk är att lära sig vilka källor man kan lita på och hur man avgör om det man får veta verkligen stämmer.

Det finns många olika delar inom källkritik att hålla koll på. MiniBladet hjälper dig att ta dig an det bit för bit. Med övningar, skoluppdrag och fördjupningar hjälper vi er att bli källkritiska. Första delen i vår serie handlade om fejkade nyheter. Lärarhandledning till Fejkade nyheter

Andra delen handlar om bilder och hur du kan undersöka dem.

Källkritik del 2 – Vad berättar bilden?

Bilder är viktiga i all information. Ett fotografi ska visa hur något ser ut i verkligheten. Men det går att luras med en bild och få oss att tro att den berättar något som inte är sant. Du ska därför få lära dig att bli en detektiv som kan avslöja falska bilder.

Under våren ska vi titta närmare på några knep som de som vill luras med bilder använder.

Vinn 500 kronor till klassen

Skoluppdrag ”En bild – två betydelser”En ekorre håller i en kamera. Den tar en bild på ett barn som är pyttelitet och som också tar en bild på ekorren.

Tre blå pratbubblor med text: Hur påverkar rubrik och bildtext? Är bilden från rätt sammanhang? Har något ändrats i bilden?

Källkritik del 1 – Fejkade nyheter

Idag sprids mycket information på internet som inte är sann. Informationen kan ibland se ut som riktiga nyheter som journalister har skrivit. Det kallas för fejkade nyheter. Vi hjälper dig att avslöja om en artikel är sann eller falsk!

 

Vi börjar med några övningar!

Tre orange pratbubblor med text: Hur vet du att fakta på internet är sann? Varför ljuger vissa källor? Varför skrivs fejkade nyheter?

Gå till Reporterskolan

Fler Reporterskolan