Jorden behöver akutvård!

Jag vill att vi ska ta hand om naturen och inte förstöra klimatet. På grund av människor har klimaten ändras mycket.

Det största problemen är att koldioxid släpps ut från massor av fabriker och bilar. Jag vill att vi ska ta hand om vår jord och plantera fler träd. Jag vill även att vi inte ska använd bilar som skadar naturen och påverkar klimaten på ett dåligt  sätt.

För det det första är klimatkriget ett stort problem nu för allt liv på jorden. Det är så mycket koldioxid på jorden att det blir varmare och varmare. Och det leder till att det snart blir svårt för människor att leva på jorden.

Sedan 1800-talet har medeltemperaturen ändrats snabbare än på över hundra tusen år. Och det påverkar inte bara människor, även en stor det av djuren påverkas av klimatkrisen.

För det andra, vi kommer inte ha en bra framtid på jorden om vi fortsätter att släppa ut koldioxid så snabbt som vi gör nu. Om vi inte gör något nu får det stora konsekvenser för livet på jorden.

För det tredje vill jag att att vi ska ta hand om jorden genom att inte skräpa ner. Det är även viktigt att vi hittar alternativ till bilar som släpper ut koldioxid. Vi kan använda elbilar, det skadar inte miljön och det skadar inte jorden.

En annan lösning kan var att vi kan planterar mer och mer träd. Men det tar ungefär 20-50 år för träden att växa. En annan konsekvens är att att det blir varmt och det är svår för människor att leva.

Till sist vill jag bara säga att allt inte är lätt att förändra men vi måste försöka få en bättre miljö. Alla kan var med och påverka, det finns många saker som vi kan göra, till exempel som att inte skräpa ner.

Vi måste göra något nu, snabbt, det är akut vi kan inte inte spilla mer tid på att tänka.Vi måste göra något för alla människor, djur och vår framtid.

Text: Fatima Eman

Sätt mindre press på barn

Det sätts för mycket press på barn som bara är 10-12 år gamla! I vår klass börjar vi ungefär klockan åtta och slutar vid klockan tre. Det är sju hela timmar vi tillbringar i skolan. Varför sätter vuxna alltid så många krav på oss barn? Varför förväntar de sig så mycket och blir sedan “besvikna” när vi inte kan?

För det första slutar vi ganska sent och har väldigt många läxor. När man kommer hem behöver man sätta igång med läxorna direkt, det tar ett tag. Sedan somnar man sent och är trött nästa dag, man orkar helt enkelt inte med dagen. Jag är arg för att vissa barn inte får någon fritid, vilket de borde få!

För det andra blir det också svårt att fokusera på lektioner vilket gör att man kan få dåliga betyg, dessutom får man knappt någon fritid. “Barn och unga med meningsfull fritid mår bättre både psykiskt och fysiskt” säger ideerforlivet.se.

Barn har rätt till fritid! Barn borde heller inte få läxor över helgen för det kan vara den enda gången de får en chans till fritid.

Till sist vill jag att det faktiskt sker förändringar och att vuxna märker att deras beslut påverkar oss barn mer än de tror. Jag tycker att det är sorgligt att vuxna aldrig märker att de kan ta dåliga beslut.

Det är alltid så att vuxna säger att barn ska vara med och “påverka” i något slags möte. Men sedan när det väl är möte hittar vuxna på olika ursäkter. För de märker aldrig att de tar fel beslut, kanske för att de är för lata.

Ibland säger vuxna att de ska lyssna fast sen gör de aldrig det. Det är inte så roligt när de säger att man ska vara med och påverka fast det aldrig händer.

Text: Rihab Ali, Värner Rydénskolan, Malmö

Träd är vårt liv!

Jag vill att vi ska plantera fler träd.

För det första, om vi har fler träd så ger träden oss mer syre och binder ännu mer koldioxid. Mycket koldioxid är dåligt för jorden. Träden binder koldioxid och förvandlar det till syre.

För det andra, om vi planterar fler träd så får vi fler skogar. Om det inte fanns några träd så skulle vi inte få tillräckligt med syre, vi skulle dessutom få mer koldioxid som förstör världen.

Till sist, jag vill att vi ska plantera fler träd för då får vi mer syre och mår bättre. Träden gör stor nytta för oss, de ger oss många ekosystemtjänster. De ger oss också en grön och skön miljö för rekreation.

Text: Tolvårig kille från Rosengård
Foto: Pixabay

Mer halalmat i Nydalaskolan

Jag vill att det ska serveras mer halalmat i Nydalaskolan. Det finns många muslimer här som inte äter skolans kött eller kyckling.

Jag tror att många vill äta halalkött och inte vegetarisk mat. Jag tror att många muslimer hellre vill äta halalkött istället för grönsaker.

Det finns elever som vill äta kött. Matsalen skulle även kunna delas upp så att de som vill äta halalkött kan gå till en del och de som kan äta normal kött kan gå till den andra delen.

Text: Karrar Al-tameemi, 5b, Nydalaskolan, Malmö

Stoppa mobbning

Mobbning handlar om att en person eller grupp behandlar en annan person illa. Man kan till exempel bli mobbad på grund av sin hudfärg eller sin religion.

Jag tycker att mobbning är dåligt och att man ska stoppa mobbing för det kan leda till självmord och att man blir ensam på rasterna.

Jag tycker att lärare ska lära oss hur man stoppar mobbning. Jag tycker att mobbning ska stoppas och alla som mobbar ska sluta mobba.

Text: Mohamed Al hashim, Nydalaskolan 5b, Malmö

Stoppa rasism mot muslimer

Jag tycker att man ska stoppa rasism mot muslimer. Muslimer är bara vanliga människor och de har inte gjort något mot oss.

Det finns många människor som hatar muslimer och till exempel säger att de är terrorister och säger fula ord till dem. Det finns många folk som bränner koranen och man blir ledsen.

Jag tycker att polisen måste stoppa när någon bränner koranen. Det finns många som blir ledsna och de blir också arga.

I andra länder så är det förbjudet att ha på sig sjal. Jag tycker att alla ska få ha på sig vad man vill och att muslimer ska ha samma rättigheter som alla andra.

Text: Aqsa 5b, Nydalaskolan, Malmö

Börja servera mer vegetarisk mat

Jag tycker att man ska börja servera mer vegetarisk mat i skolan. Jag vill det för det är bättre för miljön och för att man slaktar färre djur.

Det är bra för hälsan att äta vegetarisk mat. Och om man äter vegetarisk mat i en ung ålder kommer man kanske fortsätta att äta vegetariskt som vuxen. Om en hel familj äter vegetarisk mat kommer det kanske fortsätta med deras barn och deras barn och så vidare.

Om en hel skola bara äter vegetarisk mat blir det bättre för djuren och för oss människor.
Man behöver inte heller döda oskyldiga djur. Jag menar inte att man inte ska servera mat som inte är vegetarisk men man kan variera. Till exempel kan det vara vegetarisk mat i skolan 3 till 4 dagar i veckan. Det jag vill är att man på de dagarna istället för till exempel pytt i panna med nötkött kan göra den vegetarisk för alla.

Jag vill detta för att göra världen bättre för oss och för djuren. Det är därför jag vill att man ska servera mer vegetarisk mat.

Text: Musab, 5b, Nydalaskolan, Malmö

Stoppa mobbning

Mobbning är när man blir mobbad för många saker. Det kan till exempel handla om att du blir mobbad för dina glasögon, din vikt, din hudfärg, religion eller språk.

Mobbning är inte bra för barnen. Jag vill stoppa mobbning för det är inte bra för vuxna och barn. Det kan även leda till att barnet tar självmord.

Mobbning är inte bra för hälsan. Och alla borde sluta snacka om andras kroppar och inte kommentera om någon är hårig eller hur de ser ut.

Text: Elev från Malmö

Stoppa rasism mot muslimer

Muslimer har inte gjort något ont mot världen. Det handlar bara om folk som följer sin religion. Men ingen respekterar muslimer. De kallar dem terrorister och säger många fula ord för att de har på sig till exempel en sjal.

Andra religioner bränner koranen men muslimer respekterar alla religioner. Poliserna måste stoppa att folk bränner koranen istället för att bara stå där och låta dem göra det.

I andra länder har de till och med förbjudit människor att bära sjal. Jag tycker att de borde stoppa detta för det känns inte bra för muslimer att inte bli respekterade av folk.

Jag tycker att de borde låta muslimer ha sjal i andra länder och att de ska ha samma rättigheter som alla andra människor.

Text: Banin, 5b, Nydalaskolan, Malmö

Stoppa våldet

Min insändare kommer att handla om att stoppa våldet. Jag har sett våld med mina egna ögon och det gör att jag vill stoppa våldet.

Jag tycker att människor som använder våld är rätt så dåliga. För det finns barn i världen som inte vill se våld i sin värld.

Jag tycker att våld borde stoppas för det kan leda till allvarliga skador. Det kan bli så att de som utsatts för våld hamnar på sjukhuset och kanske dör.

Våld kan påverka barn så att de själva använda våld mot andra personer. Våld kan förstöra en persons liv.

Våld är olagligt men det finns personer som fortfarande använder våld mot någon annan och det tycker jag borde stoppas. Om man ser våld någonstans så borde man stoppa det eller ringa polisen men om man är ett barn så ska man kalla på en vuxen. Våld måste stoppas.

Text: Dunia, 5b, Nydalaskolan, Malmö

Längre och fler raster till årskurs 4 till 6

I femman är rasterna bara 10 till 15 minuter långa. Jag vill ha längre raster för jag orkar inte sitta på stolen i en hel timme!

Jag vill ha raster som är 30 minuter långa! Jag vill även ha fler aktiviteter på rasterna.

Jag vill att alla som går i årskurs 4 till 6 ska ha 30 minuter långa raster för vi får knappt rast!

Om vi fick längre raster skulle jag orka mer på lektionerna.

På rasterna finns det inga roliga aktiviteter längre. Jag vill ha fler aktiviteter för då blir det roligare på rasterna!

Jag vill ha mer rast för att få mer energi. Jag behöver det för att jag ska orka mer på lektionerna.

Jag vill också att vi ska få ha mobilerna på rasterna.

Jag hoppas vi får ha längre raster!!!

Text: Layan, 5c, Nydalaskolan, Malmö

Bättre skolgårdar

Det har blivit färre elever som leker på skolgårdarna nuförtiden. Det här beror på att skolgårdarna ser gamla ut och för att det inte finns några gungor på dem.

Jag tycker att det ska finnas moderna skolgårdar så att man får lust att gå ut och få frisk luft.

För det första behöver barnen moderna skolgårdar eftersom det blir roligare för barnen och de behöver inte ha det tråkigt på rasten.

För det andra påverkar skolgården elevernas hjärna genom att de får nya bilder i huvudet. De får bättre fantasi som de sedan kan använda sig av under lektionerna.

För det tredje kan bättre skolgårdar leda till att fler elever leker när det är rast. När elever rör sig mycket är det bra träning för kroppen och de klarar av dagen bättre.

Avslutningsvis vill jag säga att moderna skolgårdar har många fördelar. Barnen får det roligare, de får bättre fantasi och det är bra för alla elever att röra sig mer.

Text: Safa, 5a, Nydalaskolan, Malmö

Mindre vegetarisk mat i matsalen

Jag tycker att det ska vara mindre vegetarisk mat i skolan. När det är vegetariskt i skolan är det många elever som kastar maten eller äter inte alls. De blir då hungriga resten av skoldagen.

Det är oftast skolorna och kommunen som bestämmer vad som ska ätas i matsalen och många elever gillar inte skolmaten. Många elever äter knäckebröd istället för maten som finns.

Skolan gör mycket vegetarisk mat och det är många som äter den men även många elever som inte äter. Ibland låtsas eleverna att de är allergiska mot vad som finns i maten och så får de äta hamburgare, spagetti med köttbullar och makaroner istället, det är superorättvist.

Skolan gör ibland pyttipanna, broccolisoppa, falafel och mycket annat. Det är bra att man får rösta på vilken mat vi får i skolan. Men vi borde få mindre vegetarisk mat.

Text: Gabriel, 5c, Nydalaskolan, Malmö

Mer mat i skolan!

Detta handlar om maten vi får i skolan. I skolan får vi inte tillräckligt bra mat. Med inte tillräckligt bra mat menar jag mat som alla barn inte tycker om. Och när det är god mat då får vi inte äta hur mycket vi vill.

De som äter vegetariskt får hela tiden äckligt mat och de som äter kött får hela tiden god mat. Jag tycker att de ska vara rättvist!

Vi behöver äta så mycket vi orkar. Vi måste bli mätta för att orka med skoldagen.
När vi inte får god mat så får de med specialkost godare mat än oss och det är inte rättvist. Så jag tycker att vi ska få äta så mycket vi orkar och vi ska få mat som alla tycker om. De som äter vegetariskt ska också få god mat och de med specialkost ska få samma mat som alla.

Om de med specialkost får godare mat än oss då ska vi också få god mat. Jag vill även att maten ska vara halal i skolan.

När vi är hungriga då kan vi inte äta mat eftersom den inte halal och det är inte gott.
Jag hoppas att detta ändras!

Text: Liljan, 5c, Nydalaskolan, Malmö

Längre rast

Jag vill ha fler och längre raster. I femman får vi ofta femtonminutersraster, årskurs 0 till 3 får lite längre raster än oss. Jag vill även ha fler aktiviteter på skolgården.

Jag vill ha fler aktiviteter på skolgården, som till exempel gungor, eftersom det ibland kan  vara tråkigt på rasten.

Jag vill även ha 20 till 30 minuter långa raster. Jag vill ha längre rast för jag sitter i klassrummet i en timme och jag orkar inte sitta på stolen så länge utan rast.
Jag vill ha längre rast så jag kan fokusera mer på lektionerna. Jag mår bättre när jag är ute eftersom jag får frisk luft, jag rör på mig och jag får energi och jag blir mindre trött när jag kommer in i klassrummet. Vissa brukar få en fem minuter lång paus i klassrummet men inte alla.

Därför tycker jag att vi borde få längre rast och fler aktiviteter.

Text: Selma, 5c, Nydalaskolan, Malmö

Barnen ska få rösta

Idag får bara vuxna som är 18 år eller äldre rösta i valet eftersom de flesta tycker att de är mogna. Jag tycker att alla människor är lika mycket värda och att alla ska få en chans att visa sin egen åsikt, även barn.

För det första är barn kloka och har bra idéer. Man ska inte underskatta deras idéer eftersom barn kan ha idéer som vuxna inte har tänkt på. Barnen ska få ha en chans att kunna förändra Sverige.

För det andra står det i Barnkonventionen att alla barn är lika mycket värda. Barnen har rätt att få vara delaktiga och vuxna måste lyssna på dem.

Riksdagen borde rösta för en ny lag i Sverige där barn ska kunna få rösta när det är val i Sverige. Barnen är svenska medborgare och Sverige är en demokrati. Därför tycker jag att alla barn i Sverige ska kunna få rösta i valet!

Text: Ismail Kayali, 5c, Nydalaskolan, Malmö

Längre rast

Jag tycker att vi ska sluta med att endast ha 15 minuter långa raster.

En rast på 15 minuter är för kort när man har lektioner som är en timme. Jag vill ha 30 minuter långa raster för då kan man leka mer och hänga med sina vänner.

Text: Attila, 5c, Nydalaskolan, Malmö

Halalmat i skolan

Denna text handlar om att det ska vara halalmat i skolan. Jag tycker att matsalen skulle vara bättre om det serverades halalmat för att då kan muslimerna äta kött i skolan. Då kan alla äta vad de vill förutom gris.

Många elever äter knäckebröd för att de inte får äta kött i skolan och de gillar inte den vegetariska maten.
Många elever blir inte mätta för att de inte gillar den vegetariska maten. Många elever går hem hungriga för att de inte gillar den vegetariska maten. Många elever tror att de kan äta den vegetariska maten men de kastar den till slut.

Jag tycker att detta ska skickas till Malmö kommun så att de kan förändra skolmaten.

Text: Samir Issa, 5c, Nydalaskolan, Malmö

Stoppa våld

Hej jag heter Mohammed och jag vill att allt våld ska försvinna. Alla vill gå ut och känna sig trygga.

Om jag vill gå ut så ska jag inte vara rädd för att något ska hända mig. Om min syster ska gå ut med sina vänner så ska jag inte heller behöva vara rädd för att det ska hända henne något.

Nu för tiden skjuter alla allt och alla. När jag går ut så är det knarkare utanför min port och så lägger de knark utanför min trappa. Tänk om min syster vill gå ut med sina vänner och när hon går ut så är knarkarna vid porten.

Vi måste stoppa det! Snälla jag vill inte vara rädd, jag vill vara trygg. Jag tycker att det ska vara fler poliser ute i alla olika områden. Om jag vill gå till Ica så vill jag vara trygg.

Jag vill inte gå bland upprörda folk som har tagit droger. Jag tycker vi alla ska få tillbaka vårt fina och trygga Malmö!

Hälsningar Mohammed, 5b, Nydalaskolan, Malmö

Stoppa våld i samhället

Våld är någonting man ser varje dag. Jag själv som person tycker absolut inte om våld. Våld är rätt så obehagligt både för barn och vuxna när man tänker på det.

När en människa slåss så använder hen våld. Jag vill att riksdagen och polisen ska försöka att stoppa våld. Alla borde stoppa våld på sitt sätt.

Jag förstår om man inte kan men man borde prova att stoppa våld. I vissa områden bor det barn och när de får reda på att människor slåss i deras områden så känner de sig obekväma där de bor.

Det värsta med våld är att det kan leda till psykisk ohälsa. Våld är också olagligt. Våld måste STOPPAS. Vi alla måste vara trygga i samhället.

Text: Elin, 5b, Nydalaskolan, Malmö

Rök inte cigaretter

Rök inte cigaretter! Det är inte bra för lungorna.

Cigaretten måste förbjudas i Sverige. Min pappa rökte tidigare. När han rökte sa jag till honom så många gånger att han inte borde röka.

Så han sluta röka eftersom det inte är bra för hans lungor och det är inte bra för barn att gå bredvid och andas in röken. Barn som har föräldrar som röker kanske dessutom själva börjar röka och det är inte bra.

Text: Adriel, 5b, Nydalaskolan, Malmö

Stoppa mobbning

Mobbning är inte bra för hälsan. Enligt läraren.se så blir ett av fyra barn mobbade under mellan och högstadiet.

Folk blir mobbade för hudfärg, glasögon, ansikte, språk och religion. Jag tycker att de borde sluta mobba folk. Det kan leda till att barnet begår självmord.

Jag skulle göra allt för att försöka stoppa mobbning. Man kan till exempel säga till läraren när man ser någon bli mobbad eller gå till han eller henne som mobbar och säga till och sedan trösta den som blir mobbad.

Jag tycker att läraren ska lära oss hur man ska stoppa mobbning så att alla vet vad de ska göra om de ser någon bli mobbad eller om det händer dig. Mobbning är dåligt och borde förbjudas.

Text: Dyan, 5b, Nydalaskolan, Malmö

Nej till No

Jag vill vara bra på svenska och jag vill vara bra på engelska. Därför vill jag ha mindre No.

Jag vill även ha femton eller tjugo minuter långa raster. Eftersom jag är trött vill jag även att skolan ska sluta 13:30 eller 14:00.

Text: Linh, 5b, Nydalaskolan, Malmö

Sluta hata muslimer!

Jag har varit med om att många i Sverige hatar muslimer och att många kallar muslimer, särskilt araber, för invandrare och att de ska flytta ut från landet. Vi muslimer tycker inte att det är okej att de mobbar oss.

Jag vill att man ska sluta mobba muslimer för det är inte okej. När de kallar oss för invandrare så känns det som att de har mer makt över oss.

Muslimer blir riktigt ledsna och arga. En del flyttar till och med ut från landet. Jag tycker inte att det ska vara så. Det har också hänt mig att någon kallar mig för invandrare och att jag ska flytta ut från landet. Jag blev ganska ledsen.

Ingen muslim borde känna så här när någon kallar dem för invandrare eller något annat fult. Man ska inte mobba muslimer eller någon annan religion. Alla är lika mycket värda!
När de pratar och säger dumma saker till muslimer så får muslimerna känslan av att de inte är värda så mycket och att många hatar dem.

Text: Samir, 5a, Nydalaskolan, Malmö

Bättre miljö för alla!!

Vi vill ha bättre miljö. Om vi inte får en bättre miljö så kommer vi, djuren och till och med växterna att dö. 

Vi vill att alla ska använda mindre plast och att vi får fler ställen där man kan slänga sopor. Sopor är ett riktig stort problem för oss och för våra djur.

Sopor, som till exempel plast, skadar riktig många djur och människor. På grund av nedskräpningen och klimatförändringarna så tvingas många människor att flytta från sina hus och många djur dör.

Om vi vill ha ett bättre liv så måste vi få en bättre miljö. Bra miljö är lika med ett bra liv. Vi måste också tänka på människor, djur och växter i framtiden. De människorna och djuren vill också ha ett bra liv. Vi får inte heller glömma att vi själva kommer att bli gamla en dag.

Vi kan göra saker bättre genom att till exempel plocka upp skräp. Det är också bra att cykla mer och sluta använda bilar och saker som är dåligt för miljön. Ingen ska behöva lämna sitt hem bara för att vi inte orkar ta hand om vår jord.

Jag vill att alla ska få ett bättre liv och att vi alla ska orka ta hand om vår jord.

Text: Wafiqa, 6a, Värner Rydénskolan, Malmö

Rädda djuren!!!

Jag tycker att djuren ska få skydd av oss. Djuren är viktiga både för oss och för naturen.

För det första är djuren viktiga för oss alla. Vi får både inspiration och mat av dem.

För det andra, ekosystemet håller på att förstöras. Försvinner djuren så leder det till att inte heller vi får mat.

Till slut, vi måste rädda djuren för de är viktiga för alla människor och hela naturen.

Text: Ali Az, 6a, Värner Rydénskolan, Malmö
Foto: Pixabay

Varuautomater i skolorna

Jag tycker och vill att vi ska få varuautomater på min och andra skolor. 

Om vi fick en varuautomat på skolan så skulle vi alltid kunna köpa något att äta när vi har rast eller lunch. Tänk om eleverna istället går till buskar och plockar frukt eller bär som inte går att äta. Så kan vi inte ha det!

För det andra äter endel elever inte när det är lunch. De eleverna borde då kunna gå till en varuautomat och köpa något litet att äta. På det sättet slipper de fortsätta dagen och vara jättehungriga, trötta och ha svårt att koncentrera sig och göra klart sina uppgifter.

I varuautomater kan det finnas drycker och snacks som inte har socker i sig. Dessutom när barn får något att äta så får de även energi. Energi gör att man orkar göra saker, som att koncentrera sig, göra sina uppgifter och att nå sin mål.

Man kan gå till varuautomater när det är rast och ha det som mellanmål. Till sist, genom att ha en varuautomat så får man in pengar. Skolan kan ta de pengarna och använda för att förbättra något som skolans elever har tagit upp på sina klassråd. Med de här pengarna så kan några klasser även få gå på små utflykter och ha kul. Därför borde vi få en varuautomat!

Text: Amira, 6a, Värner Rydénskolan, Malmö

”Alla ska få känna glada och stolta över vem de är”

Varför behöver folk reta någon för att de kommer från en annan land? Varför behöver vi reta någon för vilken kön de har? Varför behöver vi gör allt det här?

Jag vill att Sverige ska bli mer jämställt. Jag vill inte att folk ska känna sig mobbade eller må dåligt på grund av kön, hudfärg, sexualitet eller nationalitet. Alla ska få känna sig glada och stolta över vem de är. Och ingen ska få reta dem!

För det första, jag vill inte att folk ska tjata om att “killar är starkare än tjejer!” eller “tjejer är smartare än killar!”, både killar och tjejer är lika mycket värda!

Det är bara du som bestämmer vem du vill vara. Många kvinnor har begått självmord bara för att de inte tycker att de är lika mycket värda som killar. I många år har kvinnor också använts för att glädja män. Män använder sin makt mot kvinnor för sin egen njutning, vilket leder till våldtäkt, sexuella övergrepp, övergrepp i hemmet och ibland mord.

För det andra, jag vill också ha jämställdhet för personer med mörk hud. Varför kan vi inte bara ge dem samma rättigheter som vi ger andra människor? I andra länder har svarta personer blivit dödad bara på grund av sin hudfärg. Om de inte får samma rättigheter kommer de inte kunna uppnå sina mål och göra sin familj lycklig eller kunna ha det bra med sina vänner.

För det sista så vill jag bara säga att livskvalitet är något vi alla behöver. Jag pratar inte bara om mig själv. Vi måste alla vara en del av detta för att fixa det. Bara genom att göra små saker som att berömma någons kläder, bjuda in någon för att umgås med dig eller stoppa någon när de mobbar någon. Alla dessa småsaker kan göra en enorm skillnad, och om du är villig att hjälpa, bör du göra det nu.

Text: Fatima Zahra Malik, 6a, Värner Rydénskolan, Malmö

Stoppa Jimmie Åkesson!

Vi tycker att Jimmie Åkesson borde stoppas. I vissa länder pågår det just nu ett krig. Vi måste stoppa honom för han välkomnar inte de som behöver det till Sverige.

För det första, bryr han sig inte om invandrare och han vill helst inte ha invandrare i Sverige.

För det andra, om han kastar ut invandrare från Sverige så kommer Sverige förlora pengar  och Sverige kommer bli ett fattigare land.

För det sista så vill vi att han stoppas för han gör Sverige elakt. Det finns även andra partier, till exempel Miljöpartiet, som inte vill att vi ska rösta på honom.

Text: Ridah, 6a, Värner Rydénskolan, Malmö

Var omtänksam och visa respekt!!

Barn som går i skolan måste lära sig att inte skratta åt andra som till exempel får en panikattack. I samhället ska man lära sig att hjälpa varandra, man måste även inse att alla har varit med om olika saker i sina liv.

De flesta får positiva erfarenheter av livet, andra upplever negativa saker. Alla måste vara med och hjälpa den som behöver hjälp.

För det första ska man se till att alla känner att de har någon att prata med. Var positiva mot varandra. Om någon till exempel får en panikattack ska man inte skratta och säga att personen bara vill ha uppmärksamhet. Istället ska man hjälpa personen att bli lugn.

Ett annat exempel är om man ser någon som är själv, då ska man fråga om personen vill vara med. Den som är ensam kommer då att känna sig glad. Alla ska tänka på att vara omtänksamma för det kan man få tillbaka.

För det sista ska alla visa varandra respekt och man ska inte kommentera varandras utseende. Det kan finnas rika personer som är väldigt taskiga mot andra som är fattiga. Ibland är det de fattiga som är de snällaste.

Alla ska ha respekt för kön, ålder, religion, sexuell-läggning, funktion med mera. Alla ska lära sig från det att de är små att vara omtänksamma och visa respekt mot andra. Det är så onödigt att inte vara omtänksam och inte respektera varandra!!!

Text: Elev i Malmö

En varuautomat i skolan

Om eleverna inte hinner äta i  matsalen så kan de ta något från en varuautomat. Om vi inte äter tillräckligt mycket så har vi ingen energi och då kommer vi inte klara av lektionerna.

Text: En tolvårig elev i Malmö

Jag  vill ha ett jämställt land!

Jag vill att tjejer och killar ska vara lika mycket värda, de ska få lika mycket lön och ska behandlas lika.

För det första, det finns kvinnor med barn som knappt har råd att betala hyran. Det blir så här på grund av att samhället inte betalar lika mycket pengar till kvinnor som till män. Det finns män som har exakt samma jobb men som får mycket mer i lön än kvinnorna.

För det andra så vill jag att samhället blir mer jämlikt för att det finns unga tjejer som tar självmord. De tar självmord  på grund av att de känner sig nedtryckta och att de inte känner sig lika mycket värda som män. De tar självmord för att de tycker att deras liv är värdelöst. Den här informationen har läkartidningen.se tagit fram.

För det tredje så tycker jag och Jämställdhetsmyndigheten att det ska vara jämställt. Det finns kvinnor som blir våldtagna av män.

Till sist så vill jag att staten ska göra så att kvinnor och män får samma rättigheter.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten

Text: Blerdi Alija, 6a, Värner Rydénskolan, Malmö

Stoppa krig!

Vi människor måste sluta kriga!

För de första, vi tycker att alla krig borde stoppas. Krig är dåligt och många människor dör i dem. Krig är dålig för att man kastar bomber skjuter och förstör hus.
När det blir krig måste de flesta fly från landet eftersom de inte vill dö. Men det är inte lätt att lämna landet för man måste kunna ha en transport som skickar dig till en annat land.

För det andra så förstör man världen och landet. De flesta bomberna träffar  hus, sjukhus, lägenheter och skolor. Det bombade landet kommer behöva lägga riktig mycket pengar på att bygga upp allt igen.

Krig innebär ofta att två eller flera parter strider mot varandra för att uppnå politiska mål, till exempel att ta över makt över ett visst område.

Till sist vill vi säga tack för att ni läste denna texten.

Text: Ensar Buci, 6a, Värner Rydénskolan, Malmö
Foto: Pixabay

Stoppa cigaretter!

Cigaretter är farligt för människor, deras hälsa och miljön.

För det första, cigarretter är för dyrt. Den som lägger mycket pengar på cigaretter kanske inte kan köpa viktiga saker som till exempel mediciner som behövs för att läka sjuka människor.

För det andra, cigaretter förstör hälsan och miljön. Personen som röker får mycket dåligt rök som går in i deras lungor. Röken sprider sig även till andra människor som luktar äckligt.

Fattiga människor i Sevilla , Spanien, skapade cigaretter genom att plocka upp cigarrstumpar och rullade dem i papper och då kallas de för cigarillos under 1600 talet.

Till sist tycker jag att vi borde förstöra alla cigaretter så att människor slutar röka och miljön blir bättre. Sätt upp förbjudetskyltar och gör en lag där det står att det är förbjudet att röka.

Text: Elev i Malmö

Skog är liv

Jag tycker att inte att träd ska huggas ner. Det kommer syre från träden. Istället borde  alla människor plantera träd.

Det första jag vill säga är att alla människor borde plantera träd. Träden hjälper oss på många olika sätt. De hjälper oss till exempel när vi är i skolan och det är varmt. Då skyddar träden barnen från solen.

Både människor och djur behöver dessutom syre. Vi alla borde plantera mer träd och stoppa personer som hugger ner träd. Jag vill säga till de som hugger ner träd att de först måste plantera fler träd.

Det är viktigt att vi planterar så många träd som vi bara kan. Om vi inte gör det blir det svårt för oss människor att leva. Det leder dessutom till många dåliga konsekvenser.

Källan:

Text: Muhammad Khateed, 6a, Väner Rydénskolan, Malmö
Foto: Pixabay