Giovanni Barotta är MiniBladets kändis i augusti 2020

Giovanni Barotta

 

Del 4: Giovannis sommar

Giovanni Barotta blev Sveriges yngsta mästerkock 2020. I sommar ska han hänga hemma i Växjö.

 

Vad gör du i sommar?

– Jag ska vara hemma och hitta på saker här i Växjö, bada och hänga med kompisar. Sedan kommer jag baka mycket, jag gillar att baka muffinstårtor.

 

Vad har du för tips till alla som vill bli lika bra på att laga mat som du?

– Titta på matlagningsvideor. Till slut kommer du vilja testa på olika recept. Sedan kommer du bara vilja fortsätta. Det var så mitt intresse för matlagning började.

 

Del 3: Intresse för matlagning

Giovanni Barotta vann Sveriges yngsta mästerkock efter att ha presenterat sin femrätters-meny för juryn. Hemma är det oftast stjärnkocken som lagar middagarna.

 

Lagar du mycket mat hemma och bjuder på din familj?

– Ibland lagar mina föräldrar också mat, men oftast är det jag. 

 

Känner du aldrig att du behöver en paus från köket?

– Jag kommer nog aldrig ta en paus från matlagningen. Det är alltid roligt och någonting jag vill göra när jag blir stor.

 

Det låter som att du ska öppna en egen restaurang?

– Ja, jag ska öppna en här i Växjö till att börja med. Det kommer bli libanesisk och fransk mat.

 

Del 2: Att spela in ett tv-program

Giovanni Barotta från Växjö var inte nervös när han vann Sveriges yngsta mästerkock. Att laga mat framför kamerorna var ungefär som att laga mat hemma.

 

Hur var det att laga mat med kamerorna riktade på dig?

– Jag tänkte inte ens på kamerorna. Jag försökte bara koncentrera mig på det jag gjorde. Det var ungefär som att laga mat hemma.

 

Gick det till så som det såg ut på tv? 

– Ja, jag har kollat på alla avsnitten nu och det är inte mycket som är bortklippt. Det mesta vi sa och gjorde är med. 

 

Fick ni någon hjälp?

– Nej, vi gjorde maträtterna helt själva.

 

Del 1: Sveriges yngsta mästerkock

12-årige Giovanni Barotta vann TV4:s matlagningsprogram Sveriges yngsta mästerkock. Inspirationen hämtar han från det libanesiska, svenska och franska köket.

 

Hur bestämde du dig för att vara med i tävlingen?

– Jag såg en artikel om programmet och tänkte att jag också skulle kunna vara med. Jag ville visa hur bra jag är på att laga mat. Sedan gick det som det gick. Det var en bra idé att söka.

 

Hur kom du på vad du skulle laga?

– Jag ville blanda mat från olika kulturer. Jag lagade mat från Libanon där mina föräldrar kommer ifrån. Och så ville jag blanda det med svensk och fransk mat.

 

Trodde du att du skulle vinna?

– Nej, det trodde jag inte. Det var jättetufft motstånd.

 

Vad har dina kompisar sagt?

– Det tog lång tid innan jag fick säga något. Men de tyckte nog att det var roligt. Mina lärare var jätteglada och ordnade en fest för mig på skolan.

 

Av: Gustav Sigala Haggren 

Giovanni Barotta är MiniBladets kändis i augusti 2020

Giovanni Barotta

Del 4: Giovannis sommar

Giovanni Barotta är månadens kändis i MiniBladet.
Han blev Sveriges yngsta mästerkock 2020.
I sommar ska han hänga
hemma i Växjö.

 

Giovanni säger att han ska
bada och hänga med kompisar i sommar.

Sedan kommer jag baka mycket
jag gillar att baka muffinstårtor, säger Giovanni. 

 

Giovanni har ett tips till dem
som vill lära sig att laga mat.

– Titta på matlagningsvideor.
Till slut kommer du vilja testa på olika recept
säger han. 

 

Del 3: Intresse för matlagning

Giovanni Barotta vann
Sveriges yngsta mästerkock. 
Han gillar verkligen att laga mat.
Och hemma är det oftast han som lagar.

 

Giovanni säger att ibland
lagar hans föräldrar också mat.
Men det är oftast Giovanni som lagar.

 

Giovanni säger att han nog aldrig
kommer att ta en paus från matlagningen.

–Det är alltid roligt och någonting jag vill göra
när jag blir stor, säger Giovanni. 

 

Han planerar att öppna en restaurang
i Växjö när han blir stor.

– Det kommer bli libanesisk och fransk mat
säger han. 

 

Del 2: Att spela in ett tv-program

Giovanni Barotta är månadens kändis i MiniBladet.
Han vann Sveriges yngsta mästerkock.
Men han var faktiskt inte speciellt nervös
när han var med i tv-programmet.

 

– Jag tänkte inte ens på kamerorna.
Jag försökte bara koncentrera mig på det jag gjorde.
Det var ungefär som att laga mat hemma
säger Giovanni. 

 

Ibland på tv-program
måste de klippa bort saker för att passa tiden.
Men Giovanni säger att han har sett alla program
och att de fick med det mesta som hände.

 

Giovannie berättar också
att de inte fick någon hjälp under inspelningen.
De lagade all mat själva.

 

Del 1: Sveriges yngsta mästerkock

Giovanni Barotta är månadens kändis i MiniBladet.
Han vann TV4:s matlagningsprogram
Sveriges yngsta mästerkock.

 

Giovanni Barotta är 12 år
och väldigt bra på att laga mat.
Han gillar att laga mat från
Libanon, Sverige och Frankrike.

 

Han såg en artikel om programmet
och bestämmde sig för att söka.
Han säger att sen gick det som det gick
och att det var en bra idé att söka.

 

Men han trodde aldrig att
han skulle vinna programmet.

– Det var jättetufft motstånd
säger Giovanni.