Fler människor i världen får covid-19

Ett covid-virus

Nu ökar smittan igen. Foto: Pixabay

I flera länder i världen ökar nu antalet människor som blir smittade av covid-19. Men Folkhälsomyndigheten säger att inga nya restriktioner behövs för att hindra smittan.


Under våren har allt färre människor i världen blivit smittade av covid-19. Men enligt Världshälsoorganisationen ökar nu antalet människor som blir smittade.


Världshälsoorganisationen förkortas WHO och är en organisation som jobbar för att människor i världen ska må bra.


WHO håller koll på covid-smittan i världen. De kan nu se att smittan ökar i många länder. Mest ökar smittan i länder som Irak, Afghanistan och Egypten. Men även i Europa har smittan ökat de senaste veckorna.


För några veckor sedan sa Folkhälsomyndigheten att antalet covid-fall nog skulle öka först efter sommaren. Men nu ökar smittspridningen fast än det är sommar.


Det är första gången under pandemin som smittspridningen ökar under sommaren. Annars brukar den minska under sommaren, bland annat för att många är lediga från jobb och skola och därför inte smittar varandra lika lätt.


Den ökade smittspridningen i Sverige har gjort så att Socialstyrelsen återigen har börjat samla in information om hur många människor som behöver få sjukhusvård för att de har covid-19. Socialstyrelsen är en svensk myndighet som bland annat jobbar med sjukvård.


Men trots att smittspridningen ökar säger Folkhälsomyndigheten att läget just nu inte är så allvarligt. Smittspridningen ökar nämligen från väldigt låga nivåer. Folkhälsomyndigheten kommer därför inte att använda nya restriktioner eller andra regler för att hindra smittspridningen i Sverige.

Nu börjar fler smittas av covid-19 igen.
Men Folkhälsomyndigheten i Sverige
säger att vi inte behöver några nya restriktioner.

 

Folkhälsomyndigheten jobbar med att
människor i Sverige ska må bra.
Det finns en organisation som gör ungefär samma sak,
fast i hela världen.
Den organisationen heter
Världshälsoorganisationen eller WHO.

 

WHO håller koll på hur många människor i världen
som är smittade av covid-19.
Nu säger WHO att det blir fler igen.

 

Även i Sverige är det fler som blir sjuka.
Men det är fortfarande inte så många
att vi behöver några fler restriktioner.