Forskare kan ha hittat världens äldsta maträtt

En vaxfigur av en neandertalare. Foto: Shutterstock.

Forskare har hittat resterna av en måltid som neandertalare lagade för cirka 70 000 år sedan. Maträtten hittades i Shanidargrottan som ligger norr om Bagdad, Iraks huvudstad.


Matfyndet visar att neandertalare var bättre på att laga mat än vad forskare tidigare har trott. De var faktiskt riktiga finsmakare.

Forskarna har återskapat maträtten som de hittade i grottan, en slags blandning av tunnbröd och pannkaka.

– Det var väldigt välsmakande med en sorts nötig smak, säger forskaren Chris Hunt till den brittiska tidningen The Guardian.


Forskarna har också upptäckt att neandertalare gärna åt blandningar av frön, nötter och baljväxter, till exempel linser.


Efter neandertalare inte hade några krukor tror forskarna att neandertalarna blötlade sina frön i djurskinn. Det verkar inte som att neandertalare skalade sina frön och därför var nog matten ganska så grov och svårtuggad. Även den här maten smakade forskarna på.

– Efter att ha provat det återskapade receptet tror jag att vi har fått förklaringen till varför neandertalarnas tänder var i ett så dåligt skick, säger Chris Hunt till The Guardian.

Forskarna menar i studien att neandertalarna och de tidiga människorna åt mer växtbaserad mat än vad vi tidigare har trott.


Neandertalare

  • Neandertalare levde i Europa och Asien i minst 400 000 år.
  • För 30 000 sedan försvann de, men det är ingen som säkert vet varför.
  • Genetikern Svante Pääbo fick i år Nobelpriset för sin upptäckt att neandertalare fick barn tillsammans med homo sapiens och att en del människor därför är släkt med neandertalarna.
  • Neandertalare fick sitt namn från orten Neanderthal i Tyskland eftersom det var där forskarna hittade de första fynden.

Forskare har hittat rester från
en väldigt gammal måltid.
Maten forskarna hittade
är ungefär 70 000 år gammal.

 

De som lagade maten var neandertalare.
Det är en annan art av människa
som inte längre finns.

 

Matresterna som forskarna hittade
lär forskarna mer om hur neandertalarna levde.
Den visar till exempel att neandertalarna
åt mer växtbaserad mat
än vad forskarna tidigare har trott.

 

Forskarna kunde till och med
återskapa maten.
Forskarna själva smakade på maten
och tyckte att den var god.
Men visa delar av måltiden
var svår att tugga.