Snart delas Nobelpriset ut

Stadshuset i Stockholm är upplyst av konstverket "History of light". Foto: Benoît Derrier/©Nobel Prize Outreach

På söndag ska årets Nobelpristagare få sina priser och det ska hållas en stor fest. Men redan nu uppmärksammas Nobelpriset i Stockholm. Där visas ljus-konst som är inspirerad av olika vinnare av Nobelpriset.

Den här veckan är det dags att dela ut Nobelpriset. Nobelpriset är ett svenskt vetenskapspris som går till människor som har gjort något bra inom olika ämnen.

Ämnena är fysiologi eller medicin, fysik, kemi, fred och litteratur. Utöver det finns det även ett ekonomipris som Sveriges riksbank delar ut samtidigt som de andra priserna. 

Här kan du läsa mer om årets vinnare av Nobelpriset.

Vinnarna kommer att få sina priser på söndag. Nobelpriset delas nämligen alltid ut den 10 december. Det är tradition eftersom Nobelprisets skapare Alfred Nobel dog den 10 december år 1896. 

Den 10 december är det också en stor fest som heter Nobelfesten. Den hålls i Stockholm och går att se på tv. På festen är Nobelpristagarna och en massa andra gäster med. Bland gästerna finns till exempel Sveriges kungafamilj och politiker från både Sverige och andra länder. 

Hela den här veckan uppmärksammas Nobelpriset genom konst i Stockholm. Konsten är gjord av ljus och kallas för Nobel week lights. Runt om i Stockholm syns ljusen och de är inspirerade av olika Nobelpristagare från både i år och tidigare år. 

Ett av ljus-konstverken som just nu visas i Stockholm heter Colour Your World. Det är ett konstverk med mycket färg och konstverket handlar om att se. Konstverket är nämligen inspirerat av Nobelpristagarna Ragnar Granit och Sir Chandrasekhara Venkata Raman som har forskat om hur ögat ser ljus och färg.

Konstverket är skapat av konstnären Irina My. Men hon har också fått hjälp. Omkring 90 elever som går i fyran på Södermalmsskolan i Stockholm har hjälpt till att skapa mönstret i konstverket. 

”Colour Your World” visas på Benny Fredrikssons torg i Stockholm. Foto: Benoît Derrier /©Nobel Prize Outreach

Tryck på play för att se hur konsten såg ut förra året:

På söndag den 10 december
ska Nobelpriset delas ut.
Då är det också en stor fest
i Stockholm som kallas Nobelfesten.

 

Men hela veckan kan man se konst
som uppmärksammar Nobelfesten i Stockholm.
Konsten är ljus och kallas för Nobel week lights.
Det är engelska och betyder ungefär Nobelveckans ljus.

 

Ett konstverk man kan se i Stockholm nu
kallas för Colour Your World.
Det är inspirerat av två nobelpristagare
som heter Ragnar Granit
och Sir Chandrasekhara Venkata Raman.
De forskade om hur ögat ser färger.

 

”Colour Your World” visas på Benny Fredrikssons torg i Stockholm. Foto: Benoît Derrier /©Nobel Prize Outreach