Stort klimatmöte pågår i Dubai

Vår planet. Foto: Pixabay

Just nu pågår ett stort klimatmöte som heter Cop28 i Dubai. En viktig fråga på mötet är hur världens länder ska minska sina utsläpp.

Cop28 är ett möte om klimatet. Det är FN som håller i mötet. De har haft många liknande möten tidigare. Mötena är en fortsättning på ett möte som hölls i Paris år 2015. 

På mötet i Paris lovade många av världens länder att försöka stoppa klimatförändringarna och problemen som skapas av dem. Det kallas för Parisavtalet.

Nu har tusentals politiker, forskare och andra människor samlats i Dubai i landet Förenade Arabemiraten för att vara med på mötet. Där pratar de om klimatet och vad mer världens länder måste göra för att stoppa klimatförändringarna. 

Sverige och flera andra länder vill till exempel använda mer kärnkraft. Kärnkraft skapar energi utan att skada klimatet så mycket. Sveriges statsminister Ulf Kristersson är med på mötet.

– Vi ska tredubbla den globala kärnkraften till 2050. För svensk del betyder det att vi måste storsatsa på kärnkraft en gång till. Vi var ledande en gång och vi ska bli ledande igen, säger han enligt Aftonbladet.

Men klimatmötet har fått en del kritik. Den som har blivit vald att hålla i mötet är nämligen Ahmed al-Jaber. Han är i vanliga fall chef för ett stort företag som jobbar med olja och gas. Olja och gas är fossila bränslen och de är dåliga för klimatet. 

Men det tycker inte Ahmed al-Jaber. Han har sagt att det inte finns någon forskning som visar att fossila bränslen är dåliga för klimatet. Det är inte sant. Det finns mycket forskning som visar att fossila bränslen är dåliga för klimatet. 

Många av länderna på Cop28 vill därför att vi människor ska använda allt mindre fossila bränslen för att på så vis hjälpa klimatet. 


Tryck på play för att se hur det ser ut på Cop28:

Just nu pågår ett stort möte om klimatet.
Mötet heter Cop28.
Cop28 är i Dubai i landet Förenade Arabemiraten.
Med på mötet är politiker från många länder
och också forskare som undersöker klimatet.

 

Det är FN som håller i mötet.
FN har haft flera möten om klimatet.
Cop28 är en fortsättning
på ett möte som var 2015 i Paris.

 

I Paris bestämde många av världens länder
att de skulle minska utsläppen av farliga gaser.
Det ska världens länder också prata om
på detta mötet.

 

Sveriges statsminister Ulf Kristersson
är också med på mötet.
Han vill att världens länder ska satsa mer pengar på kärnkraft.
Kärnkraft är ett sätt att få energi
som inte behöver några farliga gaser.
Men kärnkraft kan ändå vara farligt på andra sätt.